„Od začátku roku cena zemního plynu v České republice nestoupá, naopak se v některých regionech snížila o více než deset procent,“ sdělil předseda představenstva skupiny RWE Martin Hermann.
Domácnosti, které využívají zemní plyn na topení, k ohřevu vody a na vaření, zaplatily v měsíci dubnu kolem dvou tisíc sto dvaceti tří korun. Díky snížení ceny zákazníci od července ušetří asi dvě stě korun měsíčně.
Jak na tyto změny reagují lidé na Českolipsku? Obyvatelé tuto zprávu uvítali, ale byli by spokojenější, kdyby ceny klesly hlavně v chladnějších obdobích, kdy je třeba v bytech a domech topit.
„Topíme plynem a při vyúčtování vždy doplácíme několik tisíc korun. Určitě by nám pomohlo, kdyby se ceny snížily na podzim a v zimě, kdy plyn využíváme nejvíce. Přes léto tuto změnu ve své peněžence ani nepocítíme,“ řekl Deníku Jiří Jelínek z České Lípy.
Většina lidí by byla pro výraznější snížení ceny. „Pět procent je velice málo,“ odpověděla řada občanů.
Martin Herrmann dále uvedl, že zemní plyn se zlevňuje podruhé od začátku roku a další snížení se předpokládá na podzim.
„Věříme, že letos nesnižujeme ceny naposledy. Pokud trhy s ropnými surovinami a především kurz koruny vůči dolaru zůstanou stabilní, jako tomu bylo od začátku roku, dočkají se naši klienti na podzim dalšího poklesu cen zemního plynu.“

Autor: Veronika Baráková