Místní sportovci a nadšenci dál pokračují v příběhu, na jehož konci by měl stát úplně nový sportovní areál s tréninkovým hřištěm na umělé trávě i zcela nová sportovní hala.Příběh začal už vloni, když žandovská radnice zaplatila studii, jejímž výsledkem je unikátní architektonické řešení nového sportovního areálu.

Konstrukce budoucí sportovní haly je například navržená dřevěná a ne betonová a součástí haly je i speciální stěna, která využívá ohřátý vzduch pro vnitřní vytápění.

Problém je, že jen vypracování projektové dokumentace by stálo až tři miliony korun. To je pro rozpočet Žandova hodně velká suma. Nedostatek peněz ale nadšení místních a touhu jít si za svým snem nebrzdí.

„Pokračujeme kousek po kousku," říká Ivan Bílek, žandovský zastupitel a sekretář projektu. „Malé město nikdy nebude mít tolik peněz na tento velký projekt, ale tento projekt může vygenerovat skupinu lidí, kteří půjdou sice pomalu ale trpělivě za svým snem."

Malí fotbalisté fandovského Spartaku už během října vysázeli v okolí stávajícího hřiště nové stromy habry. Jejich umístění už přesně odpovídá studii na sportovní areál. „Navázalo sice na původní linii podél silnice na Děčín, ale jinak je rozmístění nových stromů už plně v souladu s konceptem areálu," popsal Ivan Bílek. Celkem 15 stromů tak zatím postupně zmohutní u budoucího tréninkového hřiště a podél hlavní hrací plochy.

„Vize vybudování uceleného areálu mi není cizí. Žandov jako město určitě potřebuje kvalitní zázemí pro sport a vyhovující tělocvična mu rozhodně chybí. Postupnými kroky se budeme snažit tuto vizi zhmotnit, ale je třeba myslet i na budoucí provoz," říká žandovský místostarosta Michal Beň. Kousek po kousku, ale velký sen stále trvá.

Studie počítá s druhým fotbalovým hřištěm, sportovní halou či dětským koutkem.