Jaká je situace v regionech dva týdny před komunálními volbami?
Obecně lze říci, že voliči jsou naivní. Proto ANO získá asi nejméně 20 %, ale dost mohou získat ve volbách i Piráti. Okamurova SPD sebere nějaké hlasy KSČM, protože komunisté už dávno nejsou ideovou stranou a dlouhodobě získávají jen část protestních hlasů. Ostatní přešli k Okamurovi a Pirátům.

Jaké jsou šance těchto stran v menších městech a obcích?
ANO a Piráti budou mít problémy s množstvím místních stran a hnutí vznikajících účelově jen kvůli místním volbám. Okresní či krajská minihnutí mají programy šité na míru tomu, co chtějí lidé momentálně ve městě změnit, nebo o tom umí alespoň mluvit.

Jitka Volfová dovedla ANO 2011 k vítězství v České Lípě.
ANO v České Lípě povede do komunálních voleb Volfová

Mají volby potenciál něco změnit?
Malých hnutí je hodně, každé počítá s nějakými hlasy. Další voliče získají též dlouhodobě zavedené strany. Po volbách tedy budou vznikat nesourodé koalice, jako když kočička s pejskem pekli dort, ale to neznamená, že některé místní stranické slepence nebudou funkční a efektivní.

Budou koalice nestabilní?
Povolební koalice, zvláště ve velkých městech, nebudou mít nic společného s tím, co slibují voličům. Koalice se shodne na několika málo tématech, ale relativně snadno se dohodnou na rozdělení prebend a obročí.

Českolipská radnice.
V České Lípě vznikla „superkoalice“ pěti stran. Jejím cílem je oživit město

Jak dopadne ODS?
Obliba ODS je okolo 13 %. Ale to se týká voleb do Poslanecké sněmovny. Ve stejný výsledek doufají i v komunálních volbách. Ale dosáhnout toho mohou jenom v těch okresech, kde mají osobnosti, dlouhodobě důvěryhodné reprezentanty a ještě důvěřivější voliče.