Kromě policejní hlídky se na ní šoféři setkali se zdravotnicemi záchranné služby, které je proškolily v poskytování první pomoci. Tu si mohli řidiči sami vyzkoušet na figuríně a většina z nich se k tomu dostala úplně poprvé.

„Základy v poskytování první pomoci se dnes nikde neučí, snad jen v autoškole, proto lidé často nemají ponětí, co by měli dělat, kdyby se dostali k těžce zraněnému člověku, který by potřeboval jejich pomoc," shodly se zdravotnice z českolipské záchranky.

Řada lidí má také stále v povědomí staré postupy, které se již nepoužívají. Podobné akce jsou proto podle zdravotnic velmi důležité. „Problém je také v tom, že se lidé často bojí se zraněným hýbat, aby mu ještě více neublížili, a tak raději nedělají nic," dodávají.

Čtvrtečním proškolením prošlo během tří hodin 45 řidičů, u kterých se policisté kromě standardní kontroly navíc zaměřili na to, zda a v jakém stavu mají autolékárničku. Za nedostatky tentokrát nepadaly pokuty. Každý, kdo se zúčastnil rychlokurzu první pomoci, dostal novou a plně vybavenou lékárničku.

„Nikdo z kontrolovaných ji prošlou neměl, ale u některých řidičů byl konec záruční doby už na spadnutí," doplnila mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.