Společnost chce v prostorách bývalé léčebny vybudovat domov pro seniory a stacionář pro pacienty s demencí. „Už jsme podepsali kupní smlouvu a podali jsme na katastrální úřad návrh na její registraci," uvedl aktuální informaci Stanislav Cenek, místopředseda představenstva a technický a provozní ředitel krajské Nemocnice s poliklinikou v České Lípě.

S podepsáním kupní smlouvy už českolipská nemocnice také zveřejnila cenu, za kterou budovu v Novém Boru prodává. „Kupní cena činí šest milionů korun a bude splatná ve třech splátkách, a to ve výši dva miliony korun letos, jeden milion korun příští rok a tři miliony korun v roce 2014," objasnil Stanislav Cenek.

Nemocnice kvůli prodeji objektu někdejší léčebny vypsala výběrové řízení, které ale skončilo neúspěchem. Vítězný účastník, jenž nabídl cenu 5,8 milionu korun, od koupě nakonec odstoupil, druhá společnost v pořadí, jež nabízela 5,2 milionu korun, pak s českolipskou nemocnicí nekomunikovala. Na třetím místě skončilo město Nový Bor, jehož nabídka 3 miliony korun byla příliš malá a vedení nemocnice ji nemohlo akceptovat.

Kvůli prodeji budovy se pak nemocnici ozvala pražská společnost Ambeat Health Care, která nabídla vyšší cenu, než byla nejvyšší částka ve výběrovém řízení.

Ambeat Health Care provozuje v Česku dvě léčebny dlouhodobě nemocných a dva domovy pro seniory.

Právě takové zařízení by chtěla společnost rozjet i v Novém Boru. „Věnujeme se problematice sociální a zdravotní péče, máme v tomto oboru už dvacetileté zkušenosti," říká Zuzana Jakobová, výkonná ředitelka společnosti. Ambeat by chtěl v budově bývalé LDN otevřít také stacionář pro pacienty s demencí a v budoucnosti tento stacionář rozšířit i o služby spojené s lůžkovou péčí.

Že budovu bývalé léčebny koupí právě Ambeat Helath Care, vítá i vedení radnice v Novém Boru. Domov pro seniory, který by tu měl vzniknout, by chtěla využívat také Česká Lípa, kde podobné zařízení chybí.

Michael Polák