Je to místo na pobřeží Máchova jezera ve Starých Splavech s jedním z nejkrásnějších výhledů na jezero s Bezdězem. Celkový dojem z Přístavní ulice však hyzdí rozbité silnice a neupravené okolí. Michal Bouška, soukromý podnikatel, který nedávno na místě vystavěl nový luxusní bytový komplex s restaurací, nabídl městu, že pobřeží zrevitalizuje.

Má to ale háček. Stavbu, jejíž náklady se pohybují okolo 20 milionů korun, předá městu až v den kolaudace. Obavu, jestli to celé není jen bouda, mají nejen místní lidé a drobní živnostníci, ale také někteří zastupitelé. Ti o tom, zda vůbec pobřeží ve Starých Splavech chtějí revitalizovat, rozhodovali minulý týden.

Vyjádření Michala Boušky se nám nepodařilo získat, protože je na dovolené. Jeho záměr na zasedání zastupitelstva, kam podnikatel z toho samého důvodu nedorazil, prezentoval místostarosta Doks Karel Kapoun.

„Řekl, že by chtěl pro lidi ve Splavech něco udělat, aby tu byli spokojenější, protože i on sám je tu spokojený," uvedl dokský místostarosta. Ten projekt předložený Michalem Bouškou společně se starostkou Doks Evou Burešovou nejvíce obhajoval.

„Po revitalizaci zůstane prostranství i nadále přístupné veřejnosti, pozemky bude stále vlastnit město. Stavbu získá město bezúplatným převodem v den kolaudace stavby. Nyní je pouze potřeba odhlasovat, že souhlasíme se záměrem revitalizace," upřesnila dokská starostka.

Nepřesnosti v projektu

V rámci projektu by se na pobřeží Máchova jezera v Přístavní ulici opravily komunikace, přibylo by dětské hřiště a parčík s novým mobiliářem. Oprav by se dočkalo i přístavní molo.

Studie má však hned několik nepřesností. Stavební úpravy jsou totiž zřejmě zakreslené na staré katastrální mapě, chybí zde například příjezdové cesty k několika rodinným domům.

Velký problém představuje také kiosek jednoho z místních podnikatelů. V projektu už mu totiž nezbývá místo na stolečky, které u stánku má. Místo toho tudy povede komunikace. Živnostník se tak obává, že bude muset kvůli revitalizaci pobřeží s podnikáním skončit.

„Nikdo vám váš stánek vzít nemůže, počítá se s ním, i když zřejmě nebudete mít místo na posezení. Na druhou stranu musíte chápat, že se rozhoduji podle toho, co je pro město přínosnější. Na jedné straně mám vaši nájemní smlouvu za pár tisíc korun ročně a na druhé projekt za dvacet milionů," reagovala Eva Burešová.

Zastupitelé nakonec záměr revitalizace pobřeží odsouhlasili. Zároveň si ale stanovili, že studie bude představená na veřejném setkání s místními. Tam jim dotazy zodpoví přímo Michal Bouška.