Petici na zvýšení ochrany bezpečí obyvatel v Novém Boru a okolí podepsalo více než jedenáct stovek lidí. Ti chtějí více státních policistů ve městě, zavedení kamerového systému na stanici nebo podmínit vyplácení sociálních dávek pravidelnou docházkou dětí do škol. Autoři poslali petici v pondělí na úřad vlády a doufají, že se jim jejím prostřednictvím podaří iniciovat legislativní změny, které zvýší bezpečnost ve městě.

Podpisová akce, za níž je občanská iniciativa novoborských žen a matek Bezpečí domova, byla reakcí na srpnový útok, kdy v skupina Romů napadla mačetami hosty v místním baru. Rovněž navazovala na následnou poklidnou demonstraci a na otevřený dopis starosty Jaromíra Dvořáka.

„Petici, která byla v oběhu od poloviny září, podepsalo 1 154 lidí. Za poslední týden, kdy jsme přímo oslovovali lidi v ulicích města, se nám podařilo nasbírat více než polovinu podpisů,“ upřesnila jedna z autorek petice Anna Marková. Ta doplnila, že podpisová akce byla určená pouze obyvatelům Nového Boru. Důvodem bylo, že většina z třinácti požadavků se vztahuje přímo na situaci ve městě.

Chtějí bezpečné ulice

Důležitou kapitolou petice je požadavek na navýšení počtu státních policistů o dva. Autoři žádají, aby policisté museli povinně ve večerních a nočních hodinách procházet místa, která jim starosta nahlásí jako aktuálně problémová.

„Tento bod se u lidí setkal s velkou odezvou. Chtějí žít v bezpečném městě a ne se bát chodit večer přes park, že je někdo přepadne,“ podotkla Anna Marková.

Podle ní lidé kvitovali i požadavek na zavedení kamerového sytému i se zvukovým záznamem na policejní služebně a také na kontaktních místech, kde se vyplácejí sociální dávky. Právě vyplácení dávek by mělo být podle Novoborských podmíněné pravidelnou školní docházkou dětí. Pokud by měly časté absence, nebo by učitelé měli podezření na zneužívání omluvenek, měl by terénní sociální pracovník provést šetření v rodině.

Novoborští by rádi rovněž změnili systém v samotném vyplácení dávek. Navrhují, aby přímá finanční podpora šla jen doložitelné výdaje s bydlením, tedy platby za nájem, topení. Zbývající část by pak lidé dostávali formou stravenek. „Veškeré návrhy jsme směřovali ke všem obyvatelům města, ne pouze k jedné menšině. Zákony musí platit pro všechny stejně,“ zdůraznila Anna Marková.

V neposlední řadě chtějí lidé přijmout pravidla pro umisťování heren na území města a také, aby si města mohla vyhláškou regulovat počet lidí, kteří žijí v jednom bytě.

Život se v Novém Boru změnil počátkem srpna, kdy skupina Romů brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útoku předcházel konflikt mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Obsluha od nich prý požadovala občanské průkazy, mladíci ji za to začali slovně napadat.

Hosté se ženy zastali a mladíky z baru vyvedli. Oni se však o něco později vrátili s posilou vyzbrojeni mačetami a obušky. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu. Tři údajné útočníky policie dopadla, další dva stíhá jako uprchlé.