Podvodníci našli nový způsob, jak připravit stát o nějakou tu korunu, a nemohli si vybrat lepší období než březen, kdy se podává daňové přiznání.
Způsob jejich podvodu je velmi jednoduchý, avšak jen velmi těžce odhalitelný. Jen náhodou na jeden takový podvod úředníci Finančního úřadu přišli.
„Podvod spočívá v tom, že si lidé nechávají udělat falešné potvrzení o příjmech ze závislé činnosti od firem, které buď vůbec neexistují, nebo už dávno nevykazují žádnou činnost,“ vysvětlil jeden z pracovníků českolipského Finančního úřadu. Jeho slova potvrdila i zástupkyně ředitele úřadu, ale více se k celé věci nechtěla vyjadřovat. Podle nich dostali všechny finanční úřady nařízeno, aby pečlivěji kontrolovali všechna podezřelá potvrzení.
Na těchto dokladech se uvádí, kolik si zaměstnanec vydělal za rok peněz, kolik odvedl povinné pojištění a co je hlavní, kolik ze své mzdy odvedl na zálohách jako daň Finančnímu úřadu.
A v čem je tedy podvod? Na falešném dokladu uvede podvodník, že za celý rok neuplatňoval slevu na dani, což je 7200 Kč za rok a právě tolik peněz chce od státu vrátit při odevzdání daňového přiznání. A pak jen čeká na složenku s penězi.
Na to, jaký trest za tento čin podvodníkům hrozí, odpověděla českolipská státní zástupkyně Jitka Bojanovová. „Jedná se o trestný čin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Podle jeho rozsahu hrozí pachateli od šesti měsíců do tří let odnětí svobody nebo peněžitý trest. Musí se ale posoudit každý jednotlivý případ,“ vysvětluje.
Sdělila také, jak by se měli zachovat lidé, kteří podobný podvod udělali, a dostali strach, že jejich konání Finanční úřad odhalí, a tak se raději k činu přiznají. „Podle trestního zákona se může stíhání vyhnout pouze ten, kdo se přizná a projeví účinnou lítost,“ vysvětluje s tím, že toto rozhodnutí musí udělat zcela dobrovolně. Pokud už peníze od státu dostal, musí je samozřejmě vrátit.