Postupně sem ulicí Pod Holým vrchem proudily doslova davy natěšených lidí. Po stylovém přivítání u brány, pomalu musely stoupat po zpevněné cestě, kde získávaly razítka za své výkony při plnění drobných úkolů a zábavných soutěží. „Nahoře jsme připravili překvapení, jsou tam kulisy hradu, král s královnou tam mají dvořany i dvorního šaška a dvorní čarodějnici, a ti dětem předávají sladké odměny za zvládnutí celé trasy,“ popsala jedna z organizátorek Karla Šimončič, které v kostýmu princezny vítala všechny účastníky Pohádkového lesa.

Působiví byli i čerti, kteří pobíhali cestou, nebo pirát, čaroděj, baronka, selky, s nimiž se děti na klikaté cestě k vrcholu potkávaly. „Lesní cesta na Holý vrch už je udělaná nově, je dobré že už nás tu netrápí bláto, jako tomu bylo vloni,“ ocenila Šimončič.

Nadšenci zkrášlili Holý vrch. Místo Dubánků tam najdete dřevěná zvířátka
OBRAZEM: Opravené Dubánky doplnila na Holém vrchu dřevěná zvířátka

Do pohádkového, pestrobarevného kostýmu se oblékla také českolipská starostka Jitka Volfová: „Oblékla jsem se do něj naprosto dobrovolně, aby děti, které pohádkové bytosti mají v oblibě, dnes měly radost,“ komentovala s úsměvem svůj oděv a roli paní starostka. Na jedné ze zastávek, zkoušela děti zda znají jména sedmi trpaslíků z kultovního díla, které vytvořil Walt Dysnei. „Šmudla, Kejchal, Rejpal, Štístko…,“ opakovala si Jitka Volfová. Z aktivity občanů převážně ze sídliště Holý vrch sdružených v Souznění je nadšená. „Jsem ráda, že se svému projektu poctivě věnují, má velký ohlas a těším se na další akce, další už bude brzy, 11. září na Vodním hradě,“ řekla Volfová.

Podél cesty lidé také znovu obdivovali stále ještě viditelné série postaviček „Dubánků z Holého vrchu“, jejichž autorem je místní obyvatel a modelář Roman Hurtík. Najít jich tady bylo ještě na jaře možné kolem dvou set a v lese mají i své domečky a bydlí v tzv. Dubánkově. K výrobě svých postaviček kutil použil větvičky, žaludy, kaštany, špachtle, odřezky. Třeba pistáciové skořápky používá jako botičky. „Zdá se to jednoduché, ale na začátku už tak nějak mám představu, co bude postava dělat,“ komentoval.

K počátku své tvorby a neotřelé výzdoby Holého vrchu již dříve uvedl: „Vnuci se nudili, tak jsme spolu začali tvořit. Když už jsme nějaké měli, šli jsme je ven vyfotit. Když už jsme byli venku, tak kluci rozhodli, že je venku i necháme, aby se kochali i jiní lidé." Bohužel, řadu z nich poškodila příroda, ale hlavně vandalové. Během cesty k vrcholu kopce nově těší i kouzelná dřevěná zvířátka jako kozy a kočky, které vyrobil a věnoval Josef Císař.

Farmářský trh v České Lípě.
FOTO: Českolipský trh déšť nezhatil, lákaly švestkové koláče i švestkové pivo

Holý vrch poblíž stejnojmenného sídliště v České Lípě, lemuje železniční trať mezi Českou Lípou a Děčínem. Oblíbeným cílem procházek byl už dlouho v minulosti, kdy byl bez stromů. Vrch má nadmořskou výšku 294 metrů. V době baroka zde vyrostla kaple a zdržoval se tu poustevník. Podle českolipského historika Ladislava Smejkala byla kaple uzavřená v roce 1787 a zničená požárem v roce 1814 při nepovolených „svatojánských ohních“.

Na místě kaple v roce 1885 tehdejší obyvatelé vystavěli pohostinství. „Patrový výletní hostinec byl postaven ve švýcarském horském slohu. Iniciátorem této akce, včetně zalesnění vrchu byl známý malíř Eduard Steffen,“ upřesnil historik. Po roce 1945 hospoda pustla a později vyhořela. Zbylá torza kamenů teď slouží hrám. Spolek Souznění se začal péči o toto místo věnovat v březnu 2020.