Po dvou a půl letech pilného tréninku je na své svěřenkyně právem pyšná hlavně trenérka Barbora Szabová.

O pole dance, akrobacii na vertikální tyči, se poprvé dozvěděla, když náhodou objevila leták v tramvaji. Modernímu sportu pak propadla hned po úvodní hodině a o několik let později si založila v České Lípě vlastní studio, ve kterém sklízí úspěchy nejen ona, ale i její svěřenkyně.

Příběh plný odhodlání, píle a zřejmě i odříkání stojí za dvaadvacetiletou Barborou Szabovou z České Lípy. Všestrannou sportovkyní i milovnicí hudby, která si úspěšně plní vlastní sny.

„Jezdím hrát se dvěma kapelami, ale pokud se mi sejdou termíny na vystoupení a pole dance, upřednostním tyč. Je to ale vždy těžké rozhodování," přiznává mladá sportovkyně a v současné době také studentka třetího ročníku fakulty Tělesné výchovy a sportu při Karlově Univerzitě.

Říkáte, že jste se k pole dance dostala ještě jako studentka gymnázia a v Liberci a že jste hledala aktivitu, při které se člověk může vybít. Prozraďte, co vlastně pole dance je?

Pole dance je sport i umění. Obsahuje náročné silové prvky, na které je potřeba sílu vyvíjet, je ale potřeba i flexibilita, ladnost a to vše propojit s tancem a vytvořit tak choreografii. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, dobrá pole dancerka musí pracovat na několika věcech zároveň a k tomu je potřeba hodně píle a vytrvalosti.

Trenérka Barbora Szabová.A pro koho je vhodný?

V podstatě pro všechny, koho zajímá. Pole dance má velkou výhodu v tom, jak široké spektrum pohybu pobírá. Každý si najde to své. Ať už je to tanec, silové prvky, prvky na flexibilitu nebo takzvané floorwork. Hodně se setkávám s dotazy, jestli na to někdo není moc mladý, starý nebo jestli to zvládne, i když nikdy moc necvičil. V začátečnických kurzech pracujeme na celkové fyzické zdatnosti a připravujeme slečny a ženy všech věkových kategorií na to, aby pole dance zvládly a tyč se stala jejich sportovním parťákem.

Kolik lidí průměrně dochází na hodiny do vašeho studia v České Lípě?

Momentálně máme otevřených osm kurzů různých úrovní, od začátečníků pro profesionály a vesměs jsou všechny kurzy plně obsazeny. Neustále ale otvírám nové kurzy a kdokoliv má možnost se přihlásit. Občas bývá boj ulovit si ještě volnou tyčku, zájem je opravdu velký.

Zajímá pole dance v České Lípě i muže?

Pár chlapů jsem na lekci už měla, ale byli to jen zvědavci, kteří si chtěli vyzkoušet, co dokážou. Ačkoliv to všichni byli svalovci, samotné je překvapilo, že to není sranda. Na soutěžích běžně chlapi soutěží a jsou v tom výborní.

Linda Vostatková, Lucie Michálková, Tereza Málková, Nikola Stehlíková a Amálie Streubelová reprezentovaly za B-pole studio Českou Lípu na soutěži Pole Warriors v Jablonci n. Nisou.Tanec u tyče jako sportovní odvětví nebyl v Čechách ještě donedávna příliš rozšířený a řada lidí si tyč spojí spíš s barem než sportovním trikotem. Setkala jste se vy sama někdy s podobným názorem, který by vrhal negativní světlo na pole dance?

S odmítnutím jsem se vyloženě nesetkala, ale pár negativních názorů na pole dance jsem si poslechla. A ani se za to nezlobím. Přeci jen pole dance se světu představil později než tanec u tyče na baru a společnost to s tím má prostě spojené. Postupně se ale názory společnosti mění a společnost začíná chápat, že pole dance je sport.

Studio v České Lípě, kde se kromě pole dance věnujete také twerku nebo jumpingu, funguje bezmála tři roky. O uplynulém víkendu vaše svěřenkyně dosáhly ohromného úspěchu na první soutěži Libereckého kraje Pole Warriors v Jablonci nad Nisou, a zúročila se tak vaše i jejich snaha. Co vy na to?

Jsem na ně pyšná nejen jako trenérka. Moje úžasné holky vybojovaly zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili a potvrdilo se, že to, co se v Lípě snažíme už přes dva a půl roku tvořit a budovat v pole dance, děláme víc než dobře, a to nejen v rámci města, okresu nebo kraje. A medaile jsou důkazem, který hřeje u srdíčka. Gratuluji a děkuji všem holkám za úžasné výkony.

Barbora Szabová√ se narodila 28. 2. 1993 v České Lípě
√ má mladší sestru Karolínu
√ úspěšně dokončila gymnázium F. X. Šaldy v Liberci a studuje 3. ročník FTVS v Praze při Karlově Univerzitě, obor Management tělesné výchovy a sportu
√ za největší úspěch považuje otevření B-pole studia, které se uchytilo a dává Českolipanům možnost vyzkoušet moderní sportovní aktivity