Rekonstrukce starého, za desetiletí zchátralého domu vyšla včetně vybavení na téměř pět milionů korun. Proměnu kvitují jak policisté, tak lidé ze Cvikovska, kteří se původně – když se stanice před stavbou zavřela – trochu obávali, že o své obvodní oddělení přijdou.

„Posun rekonstrukcí je dalekosáhlý a jen k tomu dobrému. Sociální zařízení a šatna je pro nás policisty tady to nejlepší. Je o tisíc procent lepší než v minulosti,“ ocenila vedoucí cvikovského oddělení Irena Maixnerová. Jak zmínila, řada věcí je zcela nová. „Dříve tady nebyla třeba žádná čekárna pro veřejnost. Teď jsou tady odděleni zadržení od poškozených. I pro pachatele jsme získali jednu toaletu,“ upřesnila. Zásluhou velké rekonstrukce služebny policisté ve Cvikově získali důstojné pracovní prostředí, ve kterém vykonávají službu 24 hodin denně.

Zbraně. Ilustrační fotografie.
Na Českolipsku je téměř osm tisíc zbraní. Střelec z Volfartic měl čtyři

K hlavní novince náleží bezbariérový vstup pro veřejnost, s žádostí o pomoc se tak nyní na policisty mohou osobně obracet i tělesně postižení. Služebna má nové toalety i sprchy, prostorné skříně pro oděvy a vybavení každého policisty. Nechybí vyšetřovací místnost i ta pro zadržené osoby, čekárna, kuchyňka, kanceláře s přepážkovými pulty. Všude nový nábytek. Interiéry občas doplňuje i některý „historický“ kus jako těžký trezor nebo se jim občas hodí klasický psací stroj. Strážci zákona si je oblíbili pro jejich funkčnost. Rekonstrukce zahrnovala i výměnu oken, rozvodů elektřiny, výměnu podlah či vytápění. Zajištěné pachatele vodí policisté už samostatným vchodem. Ti také uvítali oddělený prostor pro odkládání a sušení vlhkých uniforem a bot, neprůstřelných vest a podobných součástí výstroje.

V zanedbané budově, která patří Policii ČR, působili muži zákona dlouhá desetiletí. „Objekt byl v katastrofálním stavu. Co já pamatuji, tak tam policisté sídlili vždy. Za léta tam nikdo nedal snad ani korunu,“ zavzpomínal starosta města Jaroslav Švehla. Jeho slova potvrdila vedoucí Maixnerová: „Před rekonstrukcí se tady mohly natáčet díly do televizního seriálu o majoru Zemanovi.“

Služebna byla ve Stráži

„Kolegové tady fungovali v neutěšených podmínkách. Věřím, že snaha o zlepšení pracovního prostředí je potěšila, bude se jim tu pracovat dobře a stejně tak proměnu ocení i zdejší občané,“ prohlásil krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Cvikovští policisté v době přestavby od května loňského roku sloužili z oddělení ve Stráži pod Ralskem. Jejich hlídka byla k zastižení na několika telefonech. Podle starosty Švehly byla přes dobrou spolupráci státních policistů a jejich strážníků občas problém vzdálenost, která Cvikov od Stráže pod Ralskem dělí. Hlídky měly na starosti členité území od Stráže přes Jablonné v Podještědí, Krompach po Cvikov. „Bylo to náročné období, ale nějak jsme se s tím poprali, nejhorší byly ty přejezdy Stráž – Cvikov. V řadě věcí nám vyšla vstříc zdejší městská policie,“ zmínila Maixnerová, která je policistkou od roku 1994. Podle ní bylo zázemí ve Stráži jedinou reálnou variantou, oddělení v Jablonném nebo v Boru vhodná nebyla. „V Jablonném jsou prostory maličké a v Boru zase slouží více policistů, vejdou se sotva sami,“ vysvětlila.

Strážský pilčík. Za tímto názvem se skrývá dřevorubecká soutěž, kterou už podruhé uspořádali dobrovolní hasiči ze Stráže pod Ralskem.
FOTO: Ve Stráži soutěžili hasiči. S motorovou pilou to musí umět

Kolaudaci a představení veřejnosti o několik měsíců oddálila koronavirová krize. „Policejní oddělení nemůže kolaudovat běžný stavební úřad, má svůj speciální v Praze, ale kvůli covidu sem nemohli,“ konstatoval starosta města.

Na rozdíl od některých občanů se ale zrušení oddělení neobával. „Byl jsem s vedením policie v kontaktu a ujišťovali mě, že zdejší oddělení nezruší. Vždyť jde o rozsáhlý obvod, až na Krompach, to nejde opustit,“ řekl Švehla.

Stavební práce začaly v květnu 2019. Provedla je společnost IVAK z Jablonce nad Nisou.