V poslední době jde o třetí případ na severu Čech. Předchozí dva novorozenci bohužel neměli takové štěstí jako malý Matěj. Tentokrát se žena o dítě postarala a dala předběžný souhlas s adopcí.

„Trestní stíhání ženy jsme nezahájili, případem se dál bude zabývat odbor sociální a právní ochrany dětí děčínského magistrátu. Žena vyšetřovateli řekla, že chce dítě dát k adopci,“ uvedl děčínský policejní mluvčí Ladislav Cvik.

Vysvětlil, že žena se trestného činu nedopustila, protože dítě odložila plně zaopatřené a ošetřené do nemocnice.

„Kdyby tam byl babybox, vůbec bychom se tím nezabývali. Takhle to byla naše úřední povinnost,“ řekl mluvčí.

Úředníci odboru už se ženou hovořili. „Zatím dala předběžný souhlas k adopci, po šestinedělí může podepsat protokol o osvojení a dítě může být adoptované,“ vysvětlila mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá.

Malého Matěje minulou sobotu po poledni nechal někdo i s celou výbavičkou a ošetřeného po porodu v čekárně očního oddělení děčínské nemocnice.

Chlapec byl zdravý, dokonce měl podvázanou i pupeční šňůru. V době nálezu bylo mimino zhruba dvě hodiny staré, vážilo necelé tři kilogramy a měřilo 47 centimetrů. Matěj, jak ho matka pojmenovala, byl v péči novorozeneckého oddělení děčínské nemocnice.

„Právě včera jsme ho převezli do kojeneckého ústavu,“ řekl Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní a. s., pod kterou děčínská nemocnice spadá. Dodal, že Matěj byl v době převozu zdravý a dobře prospíval.

Postupovala správně

Přítomní lékaři se shodují, že žena postupovala, jak nejlépe uměla.

„Zachovala se stejně, jako kdyby dala dítě do baby boxu. Ten zatím v Děčíně není, ale chtěli bychom je pořídit do všech našich nemocnic,“ uvedl náměstek pro zdravotní péči Krajské zdravotní Jan Lami. Zatím je v Teplicích a Chomutově.

Dodal, že žena měla ale i jinou možnost. Mohla dítě porodit anonymně v nemocnici a pak ho dát k adopci. „Porod doma je totiž vždycky velkým rizikem pro matku i dítě,“ poznamenal Lami. Primář Pánek doplnil, že v děčínské porodnici se ročně narodí více než osm stovek dětí a k adopci jich matky dají pět až šest.

Matka důvody vysvětlila v dopise

Novorozenec měl u sebe i vysvětlující dopis, v němž se matka omlouvá za to, proč ho odložila. Podle neoficiálních informací se o něm nemohla postarat kvůli tomu, že už má několik dalších dětí.