Další policejní vyšetřování má na krku radnice v Ralsku. Policisté se velmi vážně zabývají zakázkami na právní služby z přelomu let 2012 a 2013 a oprávněností finančních částek, kterými radnice za tyto služby platila.

Ve hře jsou přitom desítky milionů korun, neboť Ralsko právníky hledalo především na to, aby za město „žehlili" vratky a penále za zpackané vyúčtování státních dotací z minulých let, které Ralsku vyměřil finanční úřad.

Podle informací Českolipského deníku už policisté obvinili ze zneužití pravomoci veřejného činitele starostu města Miroslava Králíka a obvinění by si údajně měli převzít také radní města včetně bývalého starosty Jindřicha Šolce, v jehož éře k pochybením při vyúčtování dotací došlo.

Boj s opozicí?

K tomu, zda už padlo obvinění, se státní policie v tuto chvíli nechce vyjadřovat. „Mohu pouze potvrdit, že vyšetřujeme neoprávněné nakládání s finančními prostředky města, týkající se odpovědných pracovníků. Výsledek, jestli padlo obvinění, nesdělím, protože to v těchto případech neděláme," uvedla Ivana Baláková, mluvčí policie na Českolipsku.

Zpackané státní dotace v Ralsku Na počátku celého příběhu, který nyní v Ralsku vyšetřuje policie, stojí několik výrazných pochybení při vyúčtování státních dotací. Došlo k nim v době, kdy město vedl Jindřich Šolc, dnes radní města a člen radniční koalice, která se musí s kostlivci z doby minulé vypořádat.
43 milionů – Ralsko je má zaplatit kvůli pochybení při opravě dvou silnic z roku 2006 a stavbě sportovního areálu na Ploužnici o rok později. V prvním případě se na poslední chvíli zlevnila zakázka, ale město si nechalo celou dotaci na svém účtu, ač mělo více než tři miliony korun vrátit. Všechny peníze zpátky chce stát i za stavbu sportovního areálu. Radnice tehdy po zrušeném výběrovém řízení oslovila pouze jednu firmu, která pak areál postavila.  Původně kontroloři z českolipského finančního úřadu za chyby městu vyměřili „pouze"  8,7 milionu korun. Poté, co se vedení radnice odvolalo, rozhodli na ústeckém finančním ředitelství daleko přísněji a částku navýšili na dluh 21,3 milionu a stejně vysoké penále
13 milionů – Kontroloři našli také pochybení při výstavbě kulturního centra v Kuřívodech. Kvůli nim může město přijít o dalších zhruba 13 milionů korun.

Na to, zda si už převzal obvinění, nechtěl včera odpovědět ani starosta Ralska Miroslav Králík. „Tato věc není v tuto chvíli uzavřená. Je to pouze výsledek jednoho z několika trestních oznámení, které na nás podávají opoziční zastupitelé. Je za tím boj mezi koalicí a opozicí," uvedl pro Deník starosta rozlohou čtvrtého největšího města u nás.

Deník se včera obrátil také na bývalého starostu a současného radního města Jindřicha Šolce. Ten ale odmítl jakékoliv vyjádření, aniž by si vůbec vyslechl otázku.

Trestní oznámení v této věci skutečně podal opoziční zastupitel Vít Veselý. Oznámení policistům předal už před rokem, v březnu 2013 (je proto reálné, aby se vyšetřování dostalo do stadia sdělení obvinění). „Město si vybralo právníka v naprosto netransparentním řízení, které bylo v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a navíc bylo také v rozporu s průběhem jednání zastupitelstva, které starostu upozorňovalo, že zakázku na právní služby není potřeba vypisovat," řekl Veselý.

Městský úřad v Ralsku měl 20. prosince 2012 vyvěsit Výzvu k předložení nabídky na poskytování právních služeb pro Město Ralsko na rok 2013 (nešlo tedy o otevřené řízení), přestože už o den dříve se rada města zabývala mandátní smlouvou se společností AZ Mediator, která patří právníkovi Zbyšku Rychtaříkovi, někdejšímu exmanželovi herečky Vilmy Cibulkové. Radnice pak v únoru potvrdila, že její výzvu „vyhrál" (kupodivu) právě Rychtařík.

Bylo to možná jeho nejlepší vítězství v životě, protože Ralsko pro něj připravovalo smlouvu, která z něj měla udělat milionáře. Město s ním počítalo na vyřízení vratky státních dotací (šlo o dvě rozhodnutí finančních úřadů v Ústí nad Labem a Liberci) v celkové výši 42 milionů a 689 tisíc korun. Rychtaříkovi dle návrhu náleželo až 15 % z částky, která by byla prominuta, což v případě prominutí celkové částky mohlo být bezmála šest a půl milionu korun.

Rychtařík ale nakonec působil „pouze" jako právník města pro rok 2013, přestože Ralsko svého standardního právního zástupce má, a za to mu náležela paušální odměna půl milionu korun.