Na linku 158 se obrátila ve čtvrtek krátce před devátou hodinou ranní svědkyně, která upozornila na pětatřicetiletého muže, který se pokouší spáchat sebevraždu. „Žena vypověděla, že muže objevila v přístavku rodinného domku," uvádí Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Žandovští policisté se na místo dostavili do několika minut. Sebevraha, který nejevil žádné známky života, našli oběšeného na laně, které bylo přivázané k trámu přístavku.

Policisté okamžitě odřízli lano a zahájili u muže masáž srdce. „Podle vyjádření zdravotníků záchranné služby měl pacient zástavu krevního oběhu a dechu, což je stav rovnající se klinické smrti," popisuje Baláková. Až po necelé hodině se podařilo zdravotníkům za pomoci policistů krevní oběh a dýchání u pacienta obnovit.

„Muže poté vrtulník zdravotnické záchranné služby transportoval do ústecké Masarykovy nemocnice, kde je nyní v péči lékařů anesteziologicko resuscitačního oddělení," uvádí mluvčí záchranné služby Libereckého kraje Lenka Moravcová.

Zdravotní stav muže je velmi vážný, nicméně díky obrovskému osobnímu nasazení policistů, kteří mu poskytli do příjezdu záchranné služby účinnou první pomoc a potom zdravotníkům při masáži srdce vypomáhali a střídali se s nimi, dostal šanci ještě o svůj život zabojovat. „Díky za velmi kvalitní a adekvátní resuscitaci ze strany policie a záchranné služby," dodává Moravcová. Poděkování patří Jiřímu Lebedovi a Ladislavu Křemenovi z obvodního oddělení policie Žandov.