Je to zatím plán, o kterém se má diskutovat. Strategie, která zatím nebyla oficiálně schválená. Přesto už na Českolipsku vzbudil padesátistránkový dokument, nazvaný „Zásady řízení zdravotnictví v Libereckém kraji", který představila náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová (ZLK), velký rozruch.Součástí strategie je také předpoklad výstavby nové nemocnice v Liberci za čtyři miliardy korun.

To je jeden z hlavních důvodů, proč nový dokument kritizují politici z Českolipska, na sociálních sítích se přidávají další lidé.

„Čas v budoucnu ukáže, že v Libereckém pidikraji je výstavba podobné nemocnice neufinancovatelná a bude-li realizována, tak na úkor krajského rozpočtu a s přesunem i běžných medicínských výkonů do centra," napsal na facebooku například bývalý technický náměstek českolipské nemocnice Stanislav Cenek.

„Pokud by mělo být zdravotnictví řízeno podle vznikající koncepce, pak vezměme do rukou vidle a táhněme společně na Liberec." Romana Žatecká

Českolipská a krajská zastupitelka Romana Žatecká (ČSSD) zase popsala své první dojmy z dokumentu, který kraj předložil k diskusi takto: „Zatímco Liberec tvrdě nastoupil s výstavbou nové nemocnice, tu českolipskou jen skoro na okraj (dokument) zmínil. A tak jsme všichni Českolipáci do jednoho požadovali, aby se na kraji laskavě věnovali oběma krajským nemocnicím srovnatelně."

Tady je nutné připomenout, že to není poprvé, co současná krajská vláda na nemocnici v České Lípě zapomněla. Jakákoliv zmínka o českolipské nemocnici chyběla už v programovém prohlášení současné krajské koalice na počátku jejího vládnutí. Už tehdy politici z Českolipska reagovali vzkazy typu „Liberecký kraj nekončí za Chrastavou" a dalšími.

Na svých webových stránkách teď zastupitelka Romana Žatecká také napsala: „Pokud by mělo být jednou zdravotnictví v Libereckém kraji řízeno podle vznikající koncepce, pak my, Českolipští, vezměme do rukou vidle a táhněme společně na Liberec."

Jaké důsledky může mít navrhovaná krajská strategie, zatím nemá jasno ani šéf výboru pro zdravotnictví krajského zastupitelstva Jan Dvořák (KSČM) ze Zákup. „Zatím jsme na začátku diskuse, nic není potvrzené ani schválené. Každopádně nejsem přesvědčený o tom, že by kraj měl dost prostředků na to, aby mohl financovat výstavbu nové nemocnice. A naopak mám za to, že by zvelebování a rozvoj nemocnice v České Lípě měl pokračovat," řekl Dvořák.

Upozornil také na to, že krajský výbor pro zdravotnictví bude o nové strategii příští týden jednat a že jeho jednání jsou otevřená pro veřejnost.

Kritika nejen z Českolipska

Navrhovanou strategii nekritizují jen politici z Českolipska. Už dříve se negativně k novému plánu vyjádřil také starosta Semil a poslanec Jan Farský. „Pokud by se měl takový kolos uživit, nezbývalo by nic jiného, než uzavřít nemocniční oddělení nebo celé nemocnice v menších městech," tvrdí Farský

Autorem nové strategie přitom není nikdo z vedení Libereckého kraje. Dokument totiž nese digitální podpis Jiřího Benedikta, někdejšího krajského šéfa VZP a současného poradce a konzultanta v oblasti zdravotnictví. Benedikt, který dělá konzultace i pro nemocnici v Liberci, na dotaz Českolipského deníku ale popřel, že by byl autorem dokumentu.

„Byl jsem požádán, abych určité představy a plány sestavil do jednoho celku, ale nejsem myšlenkovým autorem," řekl Benedikt.

Obavy Českolipska, že provoz nového nemocničního kolosu v Liberci ohrozí i českolipskou nemocnici, označil za liché a zbytečné, protože obě nemocnice mají podle něj už dnes v systému své jasně dané místo (specializovaná péče v Liberci, běžná péče v České Lípě).