Tisíce stromů zničila během pár minut větrná smršť, která se v květnu přehnala přes Lužické hory. Za ní zůstal na pruhu pět kilometrů dlouhém a místy až půl kilometru širokém jen obraz zkázy. Z poničených zhruba sto padesáti hektarů lesního porostu zůstaly na dvou třetinách jen holé pláně.

Milionové škody

Jen v Libereckém kraji mělo být podle prvotních odhadů zničeno na padesát tisíc kubíků dřeva. Řádění vichřice poznamenalo na sto padesát hektarů lesů.

„Po zmapování škod jsme stáhli prvotní odhad na čtyřicet tisíc kubíků dřeva. Škody jdou do desítek milionů korun a nejde jen o zničené dřevo, stromy byly především cenné z ekologického hlediska,“ vysvětlil ředitel libereckého inspektorátu Lesů ČR Ludvík Řičář.

Pás zničeného lesa se táhne od nádraží Jedlová pod stejnojmennou horou přes Jelení skálu, Bouřný a Suchý vrch směrem na Jablonné v Podještědí. V pruhu jsou vyvrácené, zlomené nebo úplně zničené smrky, borovice, modříny, ale i až sto sedmdesát let staré buky.

Skončí v září

Prioritou lesníků je co nejrychleji odstranit následky kalamity.
„Od samého počátku probíhají intenzívní práce za pomoci těžké techniky. Velké plochy jsou už v podstatě hotové, práce se přesunuly do okrajových částí,“ řekl Ludvík Řičář.

Podle něj je zpracováno už třiadvacet tisíc kubíků dřeva, které skončí převážně v papírnách. Odstranění následků kalamity by mělo být hotové do konce letošního září.Po dohodě s pracovníky Správy CHKO Lužické hory se ale nebude část vyvrácených buků v I. zóně chráněné oblasti vůbec zpracovávat. Stromy se nechají přirozenou cenou postupně rozpadnout, aby vytvořily základ pro obnovu lesa.

„U dřeva listnatých stromů nehrozí, že by mohlo dojít k rozšíření škůdců do okolních porostů. Jiné je to u jehličnanů. To se musí kvůli kůrovci zpracovat co nejdříve. Na okrajích lesa jsme proto umístili lapače a lesníci provádějí pravidelný monitoring,“ doplnil Ludvík Řičář.

Jak dále uvedl, holé pláně by se měly začít zalesňovat v příštím roce. Ve výsadbě by měly převažovat listnaté stromy a rovněž jedle. Výhodou smíšeného lesa je odolnost vůči škůdcům.

Větrná smršť provázená kroupami se přehnala Libereckým krajem koncem května. Popadané stromy ochromily provoz na několika tratích, několik desítek domácností zůstalo bez proudu. Kvůli velkému rozsahu kalamity a následnému odstraňování jejich následků byl vyhlášený zákaz vstupu do poničených lesů.