Výjimkou není ani paní Denisa z Hrádku nad Nisou, která porodila jako první na Liberecku a které přišlo včera pogratulovat vedení krajské nemocnice i města Liberec. „Nečekala jsem to. Syn Demir se narodil dva týdny před plánovaným termínem,“ poznamenala novopečená maminka, pro kterou nebyl porod nic nového. Demir, který přišel na svět jako čtvrté miminko v kraji, už je její třetí dítě. „Všechno proběhlo v pořádku. Důležité je, aby byl zdravý,“ dodala maminka, které přišel popřát i primář gynekologicko-porodnického oddělení Pavel Černý.

Lůžkový hospic Libereckého kraje.
Jediný hospic v kraji vyhledává stále větší počet klientů z Českolipska

Podle něj se počty porodů v liberecké nemocnici ustálily. „Je jich asi o dvacet méně než loni, ale přesné statistiky ještě nemáme,“ vysvětlil. V roce 2017 zvládli v Liberci 1618 porodů, což bylo nejvíce za předchozích osm let. „Nejde nám ale o jejich počet, protože porodnost obecně klesá, ale hlavně o to, aby byla kvalita péče na dobré úrovni,“ dodal primář a připomněl, že během loňska přibyly na libereckém porodnickém oddělení další nadstandardní pokoje, o které je velký zájem.

Liberecké maminky jich tak mají v současnosti čtyři. Letos se podle primáře žádné velké změny nechystají. S porodností mohou být spokojení i v nemocnici v České Lípě, kde se loni narodilo 1175 dětí, což je o 60 miminek více než v předchozím roce. „Největší nárůst jsme zaznamenali v roce 2017 po zavření rumburské porodnice,“ sdělila mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová.

Ilustrační foto
Prvním miminkem v kraji je Nina

V jablonecké porodnici přišlo v roce 2018 na svět 1493 dětí. „Chlapců bylo loni 787 a dívek 706, dvojčat 13,“ upřesnila mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová a dodala několik perliček. „Nejtěžším dítětem narozeným v loňském roce je holčička, která vážila 5,16 kilogramu, a poslední miminko roku 2018 přišlo na svět 31. prosince v 19.17,“ uzavřela.