Hlavním cílem projektu za zhruba 170 milionů korun je přestěhovat více než stovku klientů z izolovaných velkých ústavů do několika menších domů „mezi lidi". V některých obcích sice záměr narazil na odpor obyvatel, podařilo se ale najít jiné lokality. Výstavba musí být dokončena do června 2015, řekla vedoucí krajského oddělení sociálních služeb Martina Teplá.

Transformace sociálních služeb začala v Libereckém kraji stejně jako v celé republice v roce 2007. Ústavy, nejen ty zapojené do projektu, od té doby doznaly značných změn. Výrazně se snížil počet klientů, podmínky se zlepšily. „Řada klientů už odešla, někteří se vrátili do rodin, jiní dnes žijí v chráněných bytech třeba v Liberci," uvedl ředitel Domova Sluneční dvůr v Jestřebí Pavel Kos.

V Jestřebí zůstalo z původních 85 klientů zhruba 50 a podobně se snížily stavy i v Mařenicích a Jablonci. „Transformace není jen o bydlení klientů, ale také o změně služeb a přístupu k postiženým, kteří byli v minulosti považování za občany druhé kategorie," řekla ředitelka domova v Mařenicích Petra Bröcklová.

Součástí projektu je i snaha změnit pohled veřejnosti na postižené a na jejich místo ve společnosti. Umožnit postiženým žít mezi lidmi, a nikoli za zdmi ústavů, navazovat běžné vztahy, a pokud je to možné i pracovat. Mnohé už se změnilo. „Dřív nebylo myslitelné, aby se klient po obci pohyboval sám, dnes je to běžné," poznamenal Kos.

Transformaci ústavů financuje ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Do projektu je zařazeno 32 zařízení ze všech krajů s výjimkou hlavního města. Celkem je na projekt vyčleněno 1,3 miliardy korun. Důstojnějšího bydlení, ale i života by se díky projektu mělo dočkat na 3800 klientů sociálních ústavů.

Na transformaci mohou jednotlivá zařízení získat až 100 procent uznatelných nákladů. Celý projekt musí být hotov v červnu 2015. „Už nyní se ale pracuje na přípravě navazujícího projektu," řekla Ivana Příhonská z ministerstva práce a sociálních věcí.