Už jen do konce července mohou strany a hnutí podávat své kandidátky do podzimních komunálních voleb. V největším městě okresu bude ve hře pětadvacet křesel a možnost spolurozhodovat o zhruba 750milionovém rozpočtu. Některé politické subjekty už představily své hlavní kandidáty, další vyčkávají. Už teď je jisté, že s některými současnými zastupiteli se už na volebních lístcích nepotkáme.

Nový singltrek na Špičáku byl otevřený.
Singltreků stále přibývá. Nová cyklotrasa vznikla v České Lípě

ČSSD jako vítěz posledních voleb zatím oficiální kandidátku nepředstavila. Starostka České Lípy Romana Žatecká, která je zároveň předsedkyní místního sdružení sociálních demokratů, se už ale dříve vyjádřila s tím, že svůj mandát hodlá obhajovat a pokračovat v započaté práci. Naopak zastupitelka Eva Vlastníková za „oranžové“ ani žádné jiné kandidovat prý nebude. „Jsem už politikou unavená,“ řekla Deníku.

Čtyři zastupitelské posty při minulých volbách získalo hnutí ANO. Do voleb ho i nadále povede zastupitelka a náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Jitka Volfová. Jména, která ji budou následovat, se ale letos promění. Ze čtyř zvolených zastupitelů totiž zůstala členkou hnutí sama. Krátce po volbách řady ANO opustila Alena Šafránková. Stalo se tak po rozpadu první koalice, kde byla ČSSD spolu s ANO, ODS a hnutím Uděláme pořádek. Šafránková se následně stala nezařazenou místostarostkou. Vloni „zahodili legitimaci“ hnutí také Pavla Procházková a Zdeněk Ježák.

Ilustrační fotografie.
VIDEO: Agresivní bezdomovec kopal a mlátil muže u baru v centru Lípy

Ježák, Procházková a s nimi zastupitel Starostů pro Liberecký kraj Tomáš Vlček se stali hlasitou opoziční trojicí. Oba pánové jdou pod hlavičkou Nezávislých a Soukromníků do boje i letos.

Oficiálně sice kandidáty nepředstavili, ale už teď je zjevné, že u občanských demokratů žádné velké změny nenastávají. V čele českolipské ODS bude místostarosta Juraj Raninec. „Ničím se netajíme, klidně vám řeknu kandidátku do pětadvacátého místa,“ uvedl na dotaz Deníku.

Podobně i komunisté zůstávají v prakticky stejném složení jako při posledních volbách, povede je František Chot. U Pirátů už nebude kandidovat nynější poslanec Tomáš Martínek. Nechtěl kumulovat funkce a stejně jako vloni v zastupitelském křesle ho na prvním místě kandidátky pro letošní volby vystřídá Petr Jeník.

 Občané bojují za jírovce u ZŠ Lada.
Pětici jírovců u školy v České Lípě se lidé snaží zachránit odvoláním

Velké ambice neskrývají dvě nově vzniklá hnutí Živá Lípa a Pro Českou Lípu. Ani v jednom případě se ale o úplné nováčky nejedná. Živá Lípa je velká koalice SLK, Zelených, TOP 09, Unie pro sport a zdraví a hnutí Spolehnutí, ze kterého je i leader skupiny Jaroslav Turnhöfer.

Současné koaliční hnutí Uděláme pořádek v České Lípě už na volebních lístcích nenajdete. Nahradí ho nový subjekt PRO Českou Lípu. Personálně se jedná prakticky o stejné lidi, které do letošních voleb povede Roman Kozák. Pikantní je, že už zmíněná místostarostka Alena Šafránková se nedávno stala členkou hnutí PRO 2016, tak aby se to nakonec voličům nepletlo.

HRAD TROSKY je poznávací znamení ČESKÉHO RÁJE. Když vidíte „pannu“ a „babu“ víte, že už jste blízko.
Sopky nejsou jen na Havaji. Láva tekla i v Libereckém kraji

Strany a hnutí mají čas podat kandidátky do konce července a ještě první týden v srpnu mohou s kandidáty a jejich pořadím hýbat. Komunální volby se uskuteční 5. a 6. října. Zajímavosti z České Lípy i dalších měst a obcí vám do té doby bude Deník průběžně přinášet ve Volebním guláši.