Dvanáct studentů z Kazachstánu a Ruské federace letos nastoupilo do prváku Střední umělecko-průmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. Je jich v ročníku bohužel podstatně víc než jejich českých spolužáků.

UNESCO už Šenov zná Mozart, Cézanne, Freud, Visconti a sklářská škola v Kamenickém Šenově. To je stručný výběr ze jmen, které na podzim roku 2005 padala v sídle UNESCO. Organizace OSN tehdy představila přehled nejvýznamnějších světových výročí pro rok 2006. A do kalendáře světových výročí zařadila také 160. narozeniny kamenickošenovské sklářské školy. Byl kolem toho tehdy docela poprask. O škole se zmínil generální ředitel UNESCO Koičiro Macuura, jeho zase citovala CNN a v Česku všechna domácí média. „UNESCO sdružuje 150 zemí a ve všech z nich dostanou informace o naší škole, její historii i současnosti." radoval se tehdejší ředitel školy Pavel Werner. Kdo by tušil, že pár let na to bude krajská vláda ČSSD usilovat o zrušení školy?

Z nevýhody ale může být výhoda. Zahraniční studenti z Východu teď škole pomohou při plnění cílů, ke kterým se zavázala na mezinárodní úrovni. Škola se totiž stala součástí prestižní sítě takzvaných Přidružených škol Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Jedna z padesáti

V Česku je do této sítě zapojeno jen padesát škol a nového člena mezi sebe berou pouze v případě, že někomu z padesátky členství zanikne a uvolní se místo. Nového člena pak musí schválit ústředí UNESCO v Paříži, kde pro něj vystaví certifikát.

„Ten jsme už převzali na slavnostním aktu v Černínském paláci v Praze," říká Jan Hodničák, zástupce ředitele šenovské umprumky a koordinátor aktivit spojených se členstvím v prestižní síti škol. „Zařazení do ní je zásluha především předchozího vedení školy pod vedením Františka Janáka. Současné vedení projekt aktualizovalo a podařilo se ho dotáhnout do konce."

Podle Hodničáka je členství v prestižním okruhu škol zavazující. „Museli jsme se přihlásit k některému z hlavních témat UNESCO. Pro nás bude prioritní téma Mezikulturní vzdělávání a světové dědictví, v jehož rámci prosazujeme náš projekt Multikulturní sklářská škola," popsal zástupce ředitele.

Právě tady přichází chvíle mladých Kazachstánců či Rusů. Škole by měli kromě jiných pomáhat naplňovat to „mezikulturno".

Spolupráce s Kazachstánem vznikla v loňském školním roce, kdy umprumka přijala prvních pět zahraničních studentů z této rozlehlé země. „Díky pozitivním referencím těchto žáků stoupl zájem o studium z této země. V rámci projektu na multikulturní vzdělávání ale chceme nalákat i další zahraniční zájemce, především z EU," tvrdí zástupce ředitele školy.

Vrchol v roce 2016

Ta navíc dál úzce spolupracuje se sklářskou školou v německém partnerském městě Rheinbach.

A součástí multikulturního projektu má být i větší zaměření na stáže v rámci celoživotního vzdělávání, o které je velký zájem mezi umělci z USA, Číny, Austrálie i některých zemí EU.

Celý projekt má být završen v roce 2016, kdy nejstarší sklářská škola na světě oslaví 170 let od svého vzniku.