Už v pátek hodinu před půlnocí začalo operační středisko Hasičského záchranného systému Libereckého kraje přijímat žádosti občanů o pomoc při čerpání vody ze zatopených zahrad, sklepů a garáží.

Síla přírody se projevila na plno až dnes. Hasiči v sobotu kolem desáté dopoledne evakuovali dětský skautský tábor v Mařenicích. Ráno kolem osmé se začal rozlévat potok a třicet osm dětí se začalo stěhovat. „Děti, které byly nejblíže vodě, musely z podlážky ve stanech dávat věci výš a nakonec jsme se všichni stěhovali do srubu Mařenka, který leží nejvýš,“ popsala situaci zástupkyně hlavního vedoucího tábora Ivana Syranová.

Podle jejích slov při odchodu už plavala i bedna s jídlem. Při stěhování věcí do Mařenky pomáhaly nejen starší děti, ale když to viděli i malí táborníci, vzali si pláštěnky a přidali se k ostatním. Veškeré těžké věci nechali na místě a s sebou vzali jen to, co mohli, hlavně suché oblečení pro děti. „Od osmi ráno do deseti se hladina strašně moc zvedla,“ dodala Ivana Syranová. Nakonec skautům z Mělníka nezbylo než dorazit do místní hospody. Polní kuchyň, na které vařili, zůstala v táboře. Podle slov zástupkyně vedoucí tábor nekončí a plánují návrat, sušení oblečení a všeho ostatního a celotáborové hry.

Z okolí Mařenic byl během soboty evakuovaný ještě jeden dětský tábor. Ten se na rozdíl od skautského ukryl po evakuaci v místní škole.

Vytrvalý déšť plnil vodní nádrž Naděje a voda se přelévala přes hranu a rozvodňovala místní potoky. V okolí Cvikova se během dne a ve velmi krátkých intervalech vyléval ze břehů Hamerský, Krompašský a Boberský potok a také Svitavka.

„To jsem ještě nezažil, v domě teď máme metr vody,“ dodal na adresu kalamity jeden z lidí v rodinném domě v okolí Lindavy, zatímco soused vedle vyléval kbelíkem vodu z okna. Na zahradě je vody až do pasu a jak zavzpomínal, poslední povodeň která se tu prohnala, byla v roce 1981. „To jsme měli v baráku jenom dvacet centimetrů vody,“ prozradil. Kdo mohl, odčerpával vodu čerpadlem, jiní vylévali vodu kbelíky nebo ji vymetali koštětem. Moc platné to nebylo, protože déšť neustával a bubnoval do vodní plochy, která bývala zahradou nebo silnicí. Někteří venku v lijáku se snažili hloubit provizorní strouhy, aby voda odtékala a nevnikla více do objektu.

V Novém Boru krátce po jedenácté dopolední zasedl krizový štáb. Jitka Kopčáková, členka povodňové komise, okamžitě kontaktovala starosty okolních obcí a jak řekla, začala sbírat a vyřizovat požadavky nejen jejich ale i těch kteří na novoborskou radnici volali o radu či pomoc. Během dne mimo jiné musela zajistit dva bagry. Jeden do Svoru kde kvůli bezpečnosti musel odebrat kamení a druhý do Kamenického Šenova. Ten musel naopak kamení nasypat, jelikož hrozilo zřícení domu. „Je nedostatek pytlů, které bychom plnili pískem,“ podotkla Jitka Kopčáková.

Novoborští hasiči v terénu pomáhali stavět protipovodňové zábrany z pytlů s pískem, čerpali vodu a evakuovali obyvatele z domů v postižených oblastí. V Kunraticích kolem páté odpolední evakuovali obyvatele kvůli možnému protržení hrází na kunratických rybnících.

Autor: Tomáš Mařas