Jednání o průmyslové zóně v Novém Boru jsou na bodu mrazu. Informovala o tom zastupitele jak na únorovém, tak na březnovém zasedání starostka města Stanislava Silná.
Majitelé pozemků si začali diktovat příliš vysoké ceny. Majitelé pozemků chtějí za své pozemky více než osm set korun za metr. Původní plán města však počítal s maximálně třemi sty za metr.
„Když jsem jednal s majiteli pozemků na konci loňského roku, byli přístupní nabídnuté ceně, tedy maximálně třem stům korunám za metr,“ sdělil místostarosta.
„Na začátku letošního roku jsem přivedl všechny majitele pozemků k jednacímu stolu na městský úřad, a práce tak pro mě skončila. Když jsem zaslechl informaci přednesenou starostkou města, tak jsem se zděsil tak razantní změny ceny,“ dodal.
Podle starostky však jednání ještě nejsou u konce. „Majitelům pozemků nevyhovovala smlouva, kterou město předložilo. Na tom není nic neobvyklého. Nyní jednáme o dalším postupu. Průmyslová zóna a s ní spojené stovky pracovních míst jsou stále naší prioritou,“ uvedla starostka.

„Ani přednesená cena není konečná a s majiteli pozemků o ni budeme i nadále jednat,“ dodala starostka.
O tom, že velký prostor k vyjednávání už město nemá, svědčí výpověď jednoho z majitelů dotčených pozemků. Většina majitelů už podle něj nabídla své pozemky k prodeji realitní kanceláři. Pouze jeden z nich jedná na vlastní pěst o prodeji přímo investorovi a pouze pokud se tato jednání nevydaří, přidá se k ostatním a podepíše smlouvu s realitní kanceláří také.
Město, ačkoli je ze hry o zprostředkování prodeje pozemků vyřazené, svou úlohu splnilo. Dalo na vědomí investorům o záměru vybudovat v Novém Boru průmyslovou zónu, čímž zvýšilo jejich poptávku po pozemcích, spojilo majitele pozemků v jeden celek a ti už se sami postarají o jejich prodej za cenu takovou, kterou jim nebude nikdo diktovat.