Řada mladých lidí zahájí svou pracovní kariéru na úřadu práce. Buď vůbec nenastoupí na střední školu, anebo ji opustí ještě před dokončením. V budoucnu je pak čeká velmi obtížné hledání zaměstnání.
„Uplatnění nezaměstnaných mladistvých a krátce zletilých mladých lidí se základním vzděláním je velmi obtížné. Zaměstnavatele omezuje zákoník práce kvůli jejich věku a navíc jim chybí kvalifikace a pracovní návyky,“ shrnula Marcela Ottová z Úřadu práce v České Lípě.
Počty mladých lidí, kteří po absolvování základní školy nepokračují v dalším vzdělávání, jsou spíše v řádu jednotlivců. Převážně jde o děti ze znevýhodněného sociálního prostředí, z rodin, kde rodiče jsou nezaměstnaní, ale také z míst, odkud je obtížná nebo finančně náročná doprava. Tento problém se například týká vzdálenějších obcí v okolí Stráže pod Ralskem, konkrétně obec Náhlov, nebo v okolí Dubé a Kamenického Šenova,“ upřesnila Marcela Ottová.
Tuto zkušenost potvrzuje i ředitel největší českolipské školy ZŠ na Špičáku Libor Šmejda. „Nám se téměř nestává, že by od nás odcházeli žáci rovnou do evidence úřadu práce. I děti, které jsou velmi podprůměrné, se dostanou na střední školu,“ řekl Libor Šmejda.
Důvodem je převis nabídky středních škol, které lákají studenty jak se dá. Přijmou je bez ohledu na to, jaké mají předpoklady. Studenti pak velmi často školu nedokončí.
„Mladé lidi, kteří sice po ZŠ jdou studovat, ale školu nedokončí, považujeme za větší problém. V současné době je v evidenci více než 5 % mladých lidí do 25 let se základním vzděláním. Z celkového počtu nezaměstnaných jsou 2 % mladistvých bez kvalifikace,“ zdůraznila Marcela Ottová.
Mladých lidí, kteří dokončili základní školu a jsou v evidenci úřadu práce, je deset.
Právě speciální programy mají mladým lidem usnadnit vstup na trh práce. „Máme pro ně dlouhodobé praktické rekvalifikace v oborech, které jsou na trhu práce nabízené, anebo v době jejich evidence s nimi poradci úřadu práce pracují na získání motivace k návratu do školského systému,“ dodává Marcela Ottová.

Další zprávy z regionu najdete zde