Ve čtvrtek dopoledne se zde konala otevřená keramická dílna. Mohli sem přijít děti i v doprovodu rodičů a vyzkoušet si různé techniky.

Některé děti sem přišly poprvé, jiné chodí do Libertinu pravidelně. „Nejdříve si něco vymodelujeme, potom se to vypálí v peci. Pak můžeme výrobky natřít glazurou nebo něčím a pak se to znovu musí dát do pece a je to hotové. Hlavně se musí hlína pořádně propracovat, jinak by mohla v peci popraskat,“ vysvětluje jedna z účastnic čtvrteční dílny.

Kurzy keramiky zde vede Zuzana Kroupová. „Kroužky keramiky se tu konají pravidelně. Momentálně tu máme dva, jeden je plný, v druhém máme šest dětí. Děti se tu učí různé techniky. To, co tu vidíte dnes, je prázdninová otevřená dílna, kam můžou děti přijít i s rodiči a vyrobit si co chtějí. Na některých dětech je vidět, že dělají keramiku i ve škole a jsou velmi šikovné.“

Děti zde tráví čas tvůrčím způsobem a keramická dílna je velmi baví. Vyrábí zde figurky zvířat, hrnečky, přívěsky nebo vánoční ozdoby. Mnohé z dětí myslí i na své rodiče, kterým chtějí své výrobky darovat.

„Vyrábím tady dárek na Vánoce, asi ho dám mamce, ale ještě nevím, uvidím, jestli nebude zlobit.“

Autor: Tomáš Cidlina