Smutný pohled byl na rozlehlý hlavní sál českolipského kulturního domu Crystal, kde necelou hodinu po zahájení první „porady“ s potenciálními tvůrci chytrých nápadů jak změnit město sedělo pouze několik lidí. Zajímavé nápady pro participativní rozpočet od nich ale vzešly, nad jinými bude potřeba ještě trochu zapřemýšlet.

Peníze. Ilustrační foto.
Radnice v Lípě hledá nápady na zvelebení města. Lidé navrhnou, kam s miliony

„Já bydlím na Špičáku, kde máme za okny basketbalové hřiště. Chodí tam hrát občané mongolské národnosti, a to i po 22. hodině. Mě i sousedy to ruší,“ obhajoval svůj nápad na oplocení a pravidelné uzamykání zmíněného prostoru jeden z přítomných Českolipanů.
Další návrhy se týkaly například vybudování nových chodníků a cestiček.

„S chodníky to není tak jednoduché, zvláště v podmínkách České Lípy, kde je často podmáčené nebo jílovité podloží,“ podotkla směrem k navrhovatelům vedoucí odboru rozvoje města a investic Jolana Nebřenská s tím, že je určitě možné se jednotlivými návrhy alespoň zabývat.

Peníze. Ilustrační foto.
Radnice rozdělí mezi spolky, organizace i jednotlivce přes 22 milionů korun

Co se docela líbilo, byl například návrh na vytvoření publikace mapující sochy umístěné ve městě. „V participativním rozpočtu nemusí jít pouze o to, že se něco někde postaví,“ připomněla Jolana Nebřenská.

Do konce května je možné podávat další nápady prostřednictvím formuláře na webové stránce tvorimemesto.cz. Po první selekci sezve radnice autory návrhů, aby na nich společně zapracovali. Následně bude probíhat veřejná anketa, kde občané vyberou konkrétní nápady k realizaci v příštím roce. Prostoru pro kreativitu je dost.

Peníze. Ilustrační foto.
Sňatkový podvodník vylákal ze starší ženy 300 tisíc korun

Česká Lípa na příští rok vyčlenila ze svého rozpočtu pět milionů korun, za které by měla uskutečnit lidmi navržené a následně vybrané záměry. Jednotlivým nápadům se ale budou muset věnovat příslušní úředníci, protože ne všechno, co by si lidé představovali, je možné za daných podmínek uskutečnit. Na jeden projekt bude navíc muset stačit půl milionu.