Chtějí zůstat mezinárodní špičkou. Chtějí být první na světě, kdo bude posouvat své odvětví dál. Po vzoru amerického Silicon Valley, oblasti protkané mikročipy a počítači, chtějí z Kamenického Šenova na Českolipsku vytvořit Crystal Valley, unikátní místo, kde se budou posouvat hranice využití českého křišťálu a moderních designových svítidel.

Společnost Preciosa Lustry včera v Kamenickém Šenově zahájila provoz ultramoderní laboratoře Innovation Lab, ve které chce společně se svými největšími zákazníky pracovat s materiály třetího tisíciletí na nových řešeních právě pro výrobu křišťálových lustrů, ale především pro moderní designová svítidla a světelné systémy, která jsou pro sklárnu hlavní výrobním programem.

Innovation Lab není laboratoří v klasickém významu slova. Je to rozlehlý otevřený prostor s několika specializovanými pracovišti, rozkládající se na ploše 900 metrů čtverečních. Projekt za 25 milionů korun je spolufinancován z evropských fondů. Podobu open space laboratoře navrhli architekti studia Mjölk.

„Svým vybavením nám laboratoř umožní proměřit nejmodernější technologie a materiály, dlouhodobě je otestovat v náročných podmínkách a vyhodnotit i s ohledem na očekávanou životnost," popsal specialista pro výzkum a vývoj Radan Panáček.

Ve speciální laboratoři ještě chybí některé nejmodernější vědecké přístroje, část z nich do kamenického Šenova dorazí ještě v květnu. „Pak tu budeme moci měřit svítivost, zjišťovat veškeré parametry osvětlení, budeme moci pracovat s novými materiály tak, jak jsme dosud nemohli, nakoupili jsme například mikroskop, který nám strukturu materiálů zvětší tisícinásobně," uvedl Pavel Marek, generální ředitel závodu Preciosa Lustry.

Preciosa chce speciální laboratoř otevřít pro své klienty i velké designové firmy, se kterými spolupracuje.

„Obecně stavíme na tom, že zveme zákazníky k nám do firmy. A když je sem dostaneme, tak většinou máme vyhráno. Protože oni si najednou uvědomí, že pod jednou střechou jsou tady všechna řemesla. A teď tu navíc bude výzkum a vývoj, který nám umožní další věci," vysvětlil Pavel Marek.

Preciosa podle něj záměrně volila podobu laboratoře jako velkého open space prostoru. „Chceme, aby se tady všichni cítili dobře, aby tady vymýšleli, aby generovali nápady. My totiž sice prodáváme produkty, ale především prodáváme příběhy a emoce," řekl generální ředitel.

Na slavnostní start laboratoře 3. tisíciletí přijela do Kamenického Šenova celá řada významných hostů včetně místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka, do jehož gesce spadá i výzkum a vývoj v Česku. Mezi hlavními hosty nechyběli ani poslanec a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo hejtman Martin Půta. Nescházeli významní designéři pracující se sklem šéfdesignér Preciosy Jaroslav Bejvl mladší a Rony Plesl, významní manažeři jako generální ředitel Crystalexu Martin Kubát i zástupci akademické sféry, například rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs.

Do Laboratoře bude Preciosa zvát také studenty VŠCHT Praha, UJEP v Ústí nad Labem nebo Technické univerzita v Liberci a v plánu jsou i rezidenční pobyty zahraničních odborníků nejen z oblasti designu.