Pokrok, budoucnost civilizace. S takovým očekáváním přivítali naši předci otevření první dráhy, která na Českolipsko přivedla pravidelné vlaky.

„O slávu této dráhy se postaral hlavně rakousko-uherský císař Ferdinand I. Dobrotivý, který trať využíval k cestám na zámek Zákupy,“ říká tisková mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Od té doby uběhlo už 150 let a železnice má stále své nezastupitelné místo. České dráhy připravily k výročí otevření trati mezi Bakovem nad Jizerou a Českou Lípou na sobotu 11. listopadu pestrý program. Nejlákavější jistě bude možnost projet se vlakem taženým parní lokomotivou. Jízdní řád obou nadšencům známých historických strojů zvaných Kafemlejnek a Šlechtična naleznete níže. Ve stanicích podél trasy vlaků ale bude také veselo.

Divadlo i zákulisí

V Doksech mají takzvanou hraběcí čekárnu, na vlak tam čekával tehdejší prezident železniční společnosti hrabě Valdštejn. V sobotu se na místě uskuteční kulturní program s hudbou a divadlem.

V okolí nové staniční budovy v České Lípě zase proběhne výstava o historii a zajímavostech trati a vystoupení místních mažoretek. Na dnes již nepoužívaném lovosickém nástupišti budou vystavené lokomotivy a vozy z drážního muzea v Lužné a na stejném místě proběhne ve speciálně upraveném železničním voze další výstava zajímavostí.

Pro zájemce o zákulisí železnice jsou připravené prohlídky dispečerského pracoviště Správy železniční a dopravní cesty.

Výstava železniční historie a kulturní program nebude chybět ani ve stanici Nový Bor, kam se dráha prodloužila v lednu 1869, tedy necelé dva roky po otevření úseku do České Lípy.

Českolipského zastupitele Miroslava Hudce, železničního nadšence a propagátora mrzí, že se město nepřipojilo k oslavám více. „Navrhoval jsem třeba nějakou brožuru ve spolupráci s muzeem, která by historii železnice připomněla, ale bylo mi řečeno, že má město důležitější starosti,“ říká Hudec.

Jízdní řády.Zdroj: Deník

Jízdní řády.Zdroj: Deník