To byl českolipský Gastronom. Obchod a jídelna v jednom domě podle vzoru, který slavně pod stejným jménem fungoval v Moskvě. Československá vláda vytvářela v 50. letech Gastronomy jako síť prodejen po celé zemi, v České Lípě se Gastronom otevřel 9. prosince 1954. V těchto dnech to bude přesně šedesát let.

Sloupy se zrcadly

Podle českolipského historika Ladislava Smejkala vznikla síť Gastronom proto, aby se usnadnilo váznoucí zásobování. „Zájmem stranického vedení bylo vybudovat v důležitých městech větší síť obchodů a zejména vytvořit centrální obchodní domy. Bylo možné je snáze zásobovat. Jejich provoz mohl také dobře působit propagačně. Tak vznikla obchodní síť Gastronom. Průkopníkem byl obchodní dům v Praze Na Příkopě," popsal Ladislav Smejkal už ve svém unikátním seriálu Z historie České Lípy, ve kterém mapoval 20. století v České Lípě rok po roce.

Připomněl, že do té doby v České Lípě převažoval v obchodu s potravinami družstevní sektor: Severočeská Včela. Ten v dalších letech ustupoval ve prospěch národního podniku Pramen a další sítí prodejen, která měla pobočku v Lípě, byl právě Gastronom.

Pro jeho sídlo byl vybrán dům čp. 89 na hlavní třídě ve městě, tehdy v Gottwaldově ulici. Polovina domu sloužila až do války vždycky k obchodu, nahoře byly byty. Po válce zůstal obchod zpustlý, i proto byl dům vybrán k rekonstrukci. Jak to vypadalo uvnitř?

„Pulty byly z tmavého dřeva,DŮM ČÍSLO 89. Rohový dům v místech, kde se kříží dnešní ulice Jindřicha z Lipé a malá ulička Masná, býval vždy zasvěcený obchodu. kovové části byly osázeny mosazí, aby působily zlatě. Středové nosné sloupy byly obloženy zrcadly. K obchodování bylo zabráno i patro, kde navíc byla jídelna. Nad schodištěm byla umístěna socha ženy s bochníkem chleba," popisuje Ladislav Smejkal.

Gastronom byl místem několika českolipských prvenství. Spodní prodejna byla první samoobsluhou ve městě, prvním českolipským místem, kde se začaly používat nákupní košíky. Podle pamětníků se také v Gastronomu jako prvním místě v Lípě začala prodávat mražená kuřata (kilogram za 16 Kčs) a horní jídelna byla vyhlášená jejich grilovanou formou.