To, co se ve slavné komedii režiséra Friče povedlo Benetkovi a jeho škole, se jednou v historii (shodou okolností čtyři roky před uvedením filmu do kin) povedlo také Gymnáziu v České Lípě. Šestého května 1934 vyhrál atletický tým studentů z Lípy, vedený legendárním běžcem dr. Václavem Drozdou, středoškolský atletický pohár. Od jedné z nejvýznamnějších událostí v dějinách českolipské atletiky i místního gymnázia uplynulo v úterý přesně 80 let.

Rekordman Drozda

Český atletický oddíl začal v České Lípě působit až v roce 1947, ale atletika se jako samostatný sport začala rozvíjet už po první světové válce, a to zejména v okruhu kolem německého a později i českého gymnázia, popřípadě německého sportovního klubu DSV. První lehkoatletické závody se v České Lípě konaly roku 1920, o 5 let později se poprvé běžel Běh Českou Lípou.

Rozvoj atletiky akceleroval v roce 1927. Prvního října toho roku se stal profesorem chemie a zeměpisu na českolipském českém reálném gymnáziu dr. Václav Drozda, v té době již mnohonásobný československý rekordman a mistr republiky. Drozda, ač nebyl aprobací tělocvikář, dokázal pro lehkoatletické tréninky strhnout podstatnou část studentů.

Nebylo to pro něj nic nového. Sám se poháru účastnil už v roce 1921 jako student gymnázia v Kolíně a hned následující rok získala jeho škola v poháru třetí místo. „Pomohlo nám, že jsme pravidelně běhali po neupravené cestě do Velkého Oseka," vzpomínal na kolínské začátky kdysi Drozda. Podobný vliv měl sportovec i na úspěchy svých studentů v České Lípě. Od té doby, co do města přišel, se české českolipské gymnázium v atletickém poháru vždy probojovalo mezi deset nejlepších v Československu a v roce 1933 dokonce skončilo druhé.

Vrchol přišel o rok později. Generace kolem studentů V. Kozáka a J. Bednáře Středoškolský atletický pohár vyhrála.

Obrovský úspěch ale následoval vlivem šířícího se nacismu rychlý ústup ze slávy. Ve stejném roce 1934 vytroubil přímo v České Lípě do světa svůj program Henlein. O rok později se Václav Drozda raději vrátil do vnitrozemí. O další rok později se běžel naposledy Běh Českou Lípou. A teprve v roce 1947 vznikl Athletic club Česká Lípa.