„Naše pohoří a jeho okolí začalo být osídlováno poměrně pozdě, až ve 13. století. O to více překvapí, že se mezi prehistorickými archeologickými lokalitami vyskytují Hruškové skály na Vlašském hřbetu mezi Souší a Jizerkou,“ prozradil Roman Karpaš, spoluautor, editor a nakladatel v jedné osobě.

Brambory i pivo

Kromě poutavých historických údajů, které dosud nebyly zveřejněny, se čtenáři z knihy dozvědí i perličky o tom, jak se do Jizerských hor dostaly první brambory, nebo si mohou nalistovat kompletní historii zdejších pivovarů.

Roman KarpašZdroj: Deník / Kamil KošunJedna z kapitol se například obsáhle věnuje osidlování Frýdlantského výběžku a podle Karpaše uvede na pravou míru některé dohady a mýty s tím spojované. Se znalostí a historickou přesností pak nabídne pohled nejen na hrady Frýdlant, Grabštejn, Hamrštejn, ale i Świecie, Gryf, Stara Kamienica a Chojnik na polské straně.

Jen málokdo spojuje zdejší oblast s husitskými válkami. Snad jen zasutá vzpomínka ze školních lavic připomene jejich tažení k Baltskému moři a historku o hradu Kost, o nějž si měl vylámat zuby i sám Žižka. Výpady husitů ale vedly i přes libereckou kotlinu. A snad poprvé jsou podle Karpaše dotaženy také o líčení jejich řádění ve Slezsku. Zachycuje ale i další vývoj, který vedl k prosperitě, díky majitelům panství.

Slibný rozvoj dalšího období, v němž se gotika prolíná s renesancí (příkladem jsou kaple libereckého zámku či hrobka Redernů ve Frýdlantu) utlumila třicetiletá válka. A to i přesto, že zájmem nejnovějšího držitele panství Albrechta z Valdštejna bylo udržet hospodářsky důležitou oblast mimo vojenské operace.

Selské bouře

Další pohromu přinesla zdejším obyvatelům násilná rekatolizace, kdy lidé jiného vyznání houfně odcházeli do nedaleké Lužice a Slezska a jejich hospodářství pustla. To ale znamenalo ztrátu pracovní síly, velký tlak na zbytek poddaných a z toho plynoucí selské bouře.

V jejich čele stál odbojný kovář Ondřej Stelzig z Dolní Řasnice. I na něj ale kniha přináší docela nový pohled. Hledá totiž odpověď na otázku, proč nepokoje zachvátily právě Jizerské hory, zatímco jiná panství v úrodných krajích, kde byla robota mnohem tužší, zůstala v klidu. „Je to spíš pohled psychologický a naznačuje, že zdejší rebelie souvisely s nástupem humanismu a ideály o svobodě člověka,“ nabourává kniha některá historická klišé. S náboženstvím souvisí i kapitola věnovaná výstavbě rozsáhlých církevních komplexů v Hejnicích či v polských Cieplicích Śląských.

II. celostátní spartakiádě v Praze roku 1960 předcházelo o rok dříve 15 městských, 411 okrskových a okresních a 47 krajských spartakiád. Jedna z nich proběhla také v Doksech, které tehdy byly okresním městem.
FOTO: Na značky! I v Libereckém kraji probíhaly spartakiády

Konec 18. století už opět poznamenaly války. „Z té doby pocházejí názvy libereckých ulic Na Bojišti nebo Na Hradbách. Bystré oko odhalí pozůstatky po ženijních pracích a zákopech nejen kolem Lukášova a Vratislavic nad Nisou,“ připomněl Roman Karpaš a dodal, že nešlo jen o vojenské sváry. „Zbraně zkřížil i soukenický cech a draví manufakturní podnikatelé narážející na různá cechovní omezení. Vyhrál samozřejmě vývoj směřující k tovární velkovýrobě. O dramatické situace přitom nebyla nouze a čtenář o ně nebude ochuzen,“ naznačil Roman Karpaš. Stejně jako o stovky reprodukcí, dobových snímků či leteckých záběrů.

Sedm let práce

Kniha o historii Jizerských hor je první ze tří plánovaných svazků, které chtějí mapovat dějiny hor a podhůří až po druhou světovou válku. Zároveň navazuje na tři předchozí díly, které se věnovaly Jizerkám z pohledu přírody a její ochrany.

Práce na knize trvala dlouhých sedm let a spolu s Romanem Karpašem a historikem Petrem Freiwilligem se na ní podílely téměř tři desítky odborníků. „Přesvědčil jsem se, že práce s historiky je mnohem složitější než třeba s přírodovědci,“ posteskl si Karpaš, který jednotlivé kapitoly z autorů doslova „lámal“. „Asi je to tím, že oni čas nepoměřují měsíci či roky, ale staletími,“ usoudil.

Sídliště Sever v České Lípě - místo, kde vandalové ničí dětské hřiště, proto radní zrušili záměr na jeho vybavení a vybudování.
FOTO: Nevychovaní výrostci připravili děti o hřiště v České Lípě

Za vznikem cyklu stála před více než deseti lety, kdy vyšel první ze svazků, náhoda. „Tehdy se mi do ruky dostala kniha o Šumavě, která se snažila zmapovat toto pohoří, ale vyšel z toho slepenec. Stálo v ní, že podobně budou zpracována i všechna ostatní česká pohoří. A tehdy jsem si řekl tak takhle tedy ne, a pustil jsem se do Jizerek,“ vysvětlil nakladatel.

„Jde o naprosto jedinečný projekt,“ zhodnotil titul majitel největšího libereckého knihkupectví Martin Fryč, podle kterého je zájem o regionální tituly, včetně populární literatury faktu, obrovský. „V některých případech předčí i zájem o nejžádanější detektivky,“ dodal.