Zranění, sprosté nadávky, pomluvy a nakonec trestní oznámení. Dusná předvolební atmosféra panuje v Mařenicích na Českolipsku, kde se v sobotu střetly dvě ženy kandidující do obecního zastupitelstva.

Trojku Starostů pro Liberecký kraj Jitku Jankechovou napadl pes, kterého proti ní měl údajně poštvat bratr nejmladší členky Sdružení nezávislých kandidátů. Ta ještě předtím měla o sedmnáct let starší ženu i fyzicky napadnout. Zmatené zvíře pak pokousalo i vlastního majitele. Jeho rodina ale tvrdí, že během bitky sedmadvacetiletý muž utržil také tři bodné rány.

Ublížení na zdraví

Incident malou horskou vísku rozdělil na dva tábory a rozpoutal vášnivé diskuse. Případ nyní vyšetřuje policie. „Policisté k věci již vyslechli většinu účastníků konfliktu, ovšem jejich výpovědi se značně rozcházejí. Podle jedné z verzí měla devětatřicetiletá žena před restaurací bezdůvodně slovně a potom i fyzicky napadnout dvaadvacetiletou slečnu. Podle jiné výpovědi zase měla konflikt začít dvaadvacetiletá slečna," říká českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. „Jisté je, že policisté v této souvislosti zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů výtržnictví a ublížení na zdraví," upřesňuje Baláková.

K události došlo v sobotu okolo 23. hodiny před restaurací U Tří lip v Mařenicích, kterou devětatřicetiletá Jankechová vlastní. „Šla jsem akorát domů, když jsem si na ulici všimla hloučku lidí, mezi nimi byl i můj kamarád, popřála jsem mu dobrou noc. A najednou to začalo," vypráví Jankechová.

Krátce na to měly z úst mladé kandidátky přijít hrubé nadávky. Nejprve na rodinné úrovni, hned na to měla nevybíravým způsobem urážet současné vedení Mařenic.

„Říkala slova, které snad ani neznám. Bylo to neskutečné. Křičela hodně nahlas, nevydržela jsem to, a protože je to mladý člověk, který by měl mít alespoň trochu úcty, šla jsem k nim a řekla jsem jí, ať o nás takto nemluví. Než jsem ale stačila něco pořádně říct, schytala jsem první ránu a předtím jen máš problém, tak táhni do pr*," líčí Jankechová.

Pes, se kterým přišla mladá kandidátka a její bratr, měl zareagovat na povel „šupák, trhej“. Šupák, trhej!

V tom se Jankechová ocitla na zemi a pes, se kterým přišla mladá kandidátka a její bratr, měl zareagovat na povel „šupák, trhej". „Byla jsem v naprostém šoku, jen jsem se snažila chránit si rukou obličej. Bála jsem se jakkoliv pohnout, aby mi nevytrhl kus kůže," říká Jankechová.

Bezmocné Jankechové přispěchali na pomoc muži z restaurace a na místě se strhla bitka. Podle Jankechové došlo na pěsti a kopance. Podle rodiny mladé kandidátky měli muži pomocí nože poranit sedmadvacetiletého bratra mladé ženy. „Dcera šla vyvenčit psa a nevracela se, tak jí šel syn naproti. Paní Jankechová ji osočila z pomluv a ona na ně poslala chlapy z hospody," řekla Deníku matka mladé dvojice.

Sedmadvacetiletý bratr ženy kandidující v Mařenicích za Sdružení nezávislých se během bitky skutečně zranil. Rány mu ale způsobil pes, který byl situací natolik zmatený, že neváhal zaútočit na vlastního pána.

Žádný nůž

Potvrzuje to jak policie, tak záchranka. „Sedmadvacetiletého muže odvezla záchranka do českolipské nemocnice s lehkým poraněním. Napadl jej pes," uvedla mluvčí záchranky Lenka Markovičová. Bodné rány nepotvrdil ani mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný.

Přesto se ještě v noci po incidentu na sociální síti Facebook objevila diskuse, ve které mladá žena tvrdí, že její bratr leží pobodaný na jednotce intenzivní péče. „Napadla ona mě a já mám pořezané záda," hájila se.

Nejmladší členka kandidátky Sdružení nezávislých žije v Praze a v Mařenicích má příbuzné. Sobotní rozbroj mohl vyvolat mimo jiné mítink kandidátů, který se měl konat ve stejný den odpoledne. „Pořád dokola mému kamarádovi nutila jejich pohled na věc, byla tím úplně nabuzená. Ona sama o dění v obci nic neví, protože tady nebydlí," upozorňuje Jankechová.

To, na čí straně je pravda a která politická strana bude mít ve svých řadách kandidáta se solidním zářezem u policie, ukáže další vyšetřování. Starosta Mařenic Petr Tlustý se k situaci v obci vyjádřit nechtěl. Přestože podle informací Deníku podrobnosti sobotního incidentu zná, dělal, že o ničem neví.

Mařenice podruhé

V Mařenicích přitom nejde o první případ rozbrojů na politickém poli. Loni v prosinci musel například starosta obce kvůli vyhrocené situaci předčasně ukončit zasedání zastupitelstva. Dva zastupitelé se verbálně napadli tak, že došlo i na tvrdé urážky rodinných příslušníků.

„Udělej si pořádek sám ve své rodině a toho psychopata si uvaž na řetěz," hřímal dle pořízeného zápisu z oficiálního jednání zastupitel František Šmídek (dnes č. 6 před Tlustým). Psychopatem měl na mysli manželku opozičního zastupitele Františka Pirunčíka, kterému byl výkřik určený a kterého krátce předtím Šmídek označil za udavače a účelového lháře.

„Já jsem reagoval tím, že jestliže je moje manželka psychopat, tak on potom musí být debil," přiznal tehdy Pirunčík, šestašedesátiletý zastupitel, jenž se do Mařenic přistěhoval na důchod před sedmi lety a který byl předtím čtyři roky starostou v malé obci ve středních Čechách.

V sedmičlenném zastupitelstvu Pirunčík rozdmýchal vášně kvůli tomu, že chtěl přesně vědět, jak se využila státní dotace na opravu opěrné zdi po povodni, obrátil se na ministerstvo, které po mimořádné kontrole v Mařenicích shledalo jednání obce jako nehospodárné.

Zranění Jakuba Vacka. Podle lékařské zprávy utrpěl bodné rány.V Mařenicích mě bodli, tvrdí mužMařenice – Deník kontaktoval majitel psa Jakub Vacek, který tvrdí, že spor s jeho sestrou, nejmladší členkou Sdružení nezávislých, vyvolala Jankechová a že on sám při něm utržil bodné rány. Navzdory vyjádření záchranky i policie, ze kterých vyplývá, že sedmadvacetiletý muž skončil v českolipské nemocnici kvůli napadení vlastním psem. Podle Vacka by si to zvíře v žádném případě nedovolilo.  „V nemocnici mě ošetřovali kvůli tomu, že jsem měl pobodané podpaždí, stříkala mi z toho strašně krev. To se psem nemělo vůbec nic společného. Možná, když tam naběhl, aby udělal pořádek, tak mě mohl škrábnout," připouští jedinou možnou variantu Vacek.

Zranění údajně Vackovi způsobili muži z restaurace, které měla přivolat Jankechová. „Pamatuji si akorát, jak chlapi vyběhli z hospody. V tu chvíli jsem ještě držel psa, aby se nic nestalo, jenže oni  na mě okamžitě naběhli, začali mě na zemi kopat, mlátit do hlavy. Cítil jsem, jak mi něco projelo do podpaždí a potom už nic," líčí Vacek.
V době, kdy Vacek psa kvůli napadení nemohl hlídat, mělo zvíře ohrožovat Jankechovou. Ta ale tvrdí, že k útoku došlo mnohem dříve a že muži v restauraci pouze zareagovali na její výkřik, když rozzuřené zvíře drželo v tlamě kus její kůže. „Byla jsem v naprostém šoku, jen jsem se snažila chránit si rukou obličej. Bála jsem se jakkoliv pohnout, aby mi nevytrhl kus kůže," říká Jankechová.

Devětatřicetiletou ženu odvezla z Mařenic záchranka s ošklivými podlitinami. Vacek si prý mnoho nepamatuje, až probuzení v nemocničním pokoji v neděli ráno. „Vůbec netuším, kdo volal sanitku. Akorát jsem cítil, že je mi zima a upadl jsem do bezvědomí,  museli mě křísit," vypráví Vacek. Deníku poskytl také lékařskou zprávu z kontroly, kterou absolvoval v Praze, kde on i jeho sestra kandidující v Mařenicích žijí. Lékař v ní uvádí diagnózu povrchního poranění hlavy a otevřenou ránu v hrudníku. Určit, kdo na koho útočil a za jakých okolností, je v rukou policie, která se případem intenzivně zabývá a vyslechla už většinu svědků.