Medaile za věrnost II. a III. stupně obdrželi z rukou ředitele HZS Libereckého kraje Romana Hlinovského vybraní hasiči, mezi nimi i Josef Legeza, který působí v technické službě u českolipských profesionálů. „Absolvoval kurzy chemicko-technické služby, nebezpečných látek, posttraumatické intervenční péče, vůdce malého plavidla a kurz pro obsluhu motorových a rozbrušovacích pil. Aktivně působí v týmu posttraumatické intervenční péče,“ uvedla Iva Michalíčková, mluvčí HZS Libereckého kraje.

Medaile Za věrnost II. stupně se uděluje coby ocenění příkladného plnění služebních povinností ve spojení s dobou trvání služebního poměru v délce 20 let. Ocenění Za věrnost III. stupně, které převzal i Josef Legeza, si pětice hasičů vysloužila svojí desetiletou příkladnou službou.

Za spolupráci s hasičským sborem převezme Čestnou medaili starosta Stružnice Jan Mečíř. Slavnostní předání se uskuteční v úterý 10. května v prostorách Trojského zámku v Praze a medaili předá generální manažer HZS ČR Miroslav Štěpán.

Jan Mečíř je stružnickým starostou již třetí volební období a díky svému přístupu a dlouholeté úzké spolupráci s územním odborem Česká Lípa HZS se ve velké míře podílí na zvyšování akceschopnosti a kvality místní dobrovolné jednotky.

„Vzájemná spolupráce je významná nejen v oblasti požární ochrany, ale i na úseku prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení. Aktivně spolupracuje s velitelem a členy jednotky sboru dobrovolných hasičů, a téměř žádná akce, kterou pořádají, se neobejde bez jeho účasti a podpory,“ vypočítává zásluhy Iva Michalíčková.

V současné době je JSDHO Stružnice velmi dobře vybavena a plně akceschopná. Obcí protéká řeka Ploučnice a pravidelně, zejména v jarních měsících, se rozlévá mimo své koryto. Například v letech 2002 a 2010 došlo k rozsáhlejším povodním a Jan Mečíř prokázal své výborné organizační schopnosti, bez problémů řídil ze své pozice záchranné a likvidační práce.

„Jako starosta obce vytváří příznivé podmínky i pro činnost Sdružení dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska v obci, která díky této podpoře pořádá řadu akcí v obci. Úspěšnou bývá každý rok dobře organizovaná soutěž v požárním útoku, které se pravidelně účastní družstva nejen z Libereckého kraje,“ dodává mluvčí hasičů.