Nešťastná událost se stala během vytrvalostního závodu, který se jel o víkendu v okolí Sloupu v Čechách.

„Kůň, se kterým jezdkyně překonávala trasu závodu, se z neznámých příčin lekl a splašil a jezdkyně nad ním ztratila kontrolu. V důsledku toho jezdkyně spadla a došlo k poranění páteře. Nehodu viděl a na místě zasáhl technický delegát na trati. Poskytl jezdkyni okamžitou první pomoc a zavolal záchrannou službu," popsala mluvčí České jezdecké federace Markéta Šveňková.

Ženu musel z místa nehoda, ke které došlo u Cvikova, transportovat vrtulník. „Pacientka byla na místě ošetřena. Žena byla během našeho zásahu při vědomí, nicméně s těžkým zraněním byla letecky transportována na trauma centrum do Liberecké nemocnice," popsal Michael Georgiev, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Helena Terberová je česká reprezentantka, která byla pozvána i na HH President Cup na 160 km ve Spojených arabských emirátech. Účast na takovém závodě je na pozvání a to většinou získají jen nejúspěšnější jezdci z kontinentálních a světových šampionátů. „Zástupci České jezdecké federace, jezdecká veřejnost i přátelé přejí jezdkyni brzké zotavení z následku pádu," dodala Šveňková.