Alespoň malý důvod k radosti mají rodiče dvouleté Terezky Lehončákové z Chlumu, která už přes rok bojuje se zákeřným nádorem v břiše. Na plánovanou biologickou léčbu, kterou by chtěla rodina podstoupit, se díky návštěvníkům sobotního jarmarku na Vodním hradě Lipý v České Lípě podařilo vybrat téměř 30 000 korun.

Na Vodním hradě Lipý letos opět budou lidé pomáhat akcí zvanou Dobročinná topinka.
Dobročinná topinka pomůže nemocné Viktorce

Akci s názvem Dobročinná topinka už popáté uspořádaly dva spřátelené turistické oddíly mládeže z České Lípy, Dakoti a Chippewa. Mladí turisté po celou sobotu neúnavně smažili topinky a na konci dne se mohli radovat z rekordního výtěžku.

SNĚDLI 20 BOCHNÍKŮ

„Se smažením jsme začali kolem desáté hodiny, když začaly do hradu proudit davy lidí. Z dvaceti bochníků nezbylo téměř nic. Pátý ročník byl, co se týče počtu prodaných topinek, zatím ten nejlepší. Prodalo se neuvěřitelných 446 kousků topinek,“ popsala Kristýna Beránková z TOM Dakoti.

Školka ve Skalici se zapojila do celorepublikové soutěže Státní veterinární správy o nejhezčí dětský obrázek se zvířecí tématikou. A zvítězily! Zástupci SVS a pražské zoologické zahrady jim předali ceny.
Děti ze Skalice zvítězily ve velké výtvarné soutěži

Do kasičky návštěvníci jarmarku za topinky věnovali rekordní sumu 29 233 korun. Celá částka poputuje rodičům nemocné Terezky. „Máme opravdu velkou radost a všem, kteří přispěli, chceme moc poděkovat,“ dodává jedna z organizátorek Renata Dvořáková. Charitativní akci podpořily Jizerské pekárny, které věnovaly bochníky chleba.

POŘÍDÍ ČISTIČKU

Mladí turisté ale nejsou jediní, kterým není osud malé Terezky lhostejný. Pomoci se rozhodli také českolipští florbalisté, kteří během pátečního duelu s Ústím nad Labem chystají tradiční Večer plný dárků. Jeho součástí bude finanční i materiální sbírka, do které se může zapojit každý.

„Rodina Lehončákových stále doufá v dobrý konec a věří, že jejich statečná holčička svůj boj konečně vyhraje. Náš klub FBC Česká Lípa se rozhodl Terezku finančně podpořit a z vybraných peněz zakoupit speciální čističku vzduchu, která je pro tyto pacienty nezbytnou součástí každého dne. Každý finanční dar pomůže,“ říká jedna z organizátorek akce Martina Gembecová. Večer plný dárků začíná v pátek 15. 12. od 19.00 v Městské hale u Kauflandu.

Zlatý erb, ilustrační foto.
Odstartoval Zlatý erb. Souboj obecních webů

Terezka onemocněla embryonálním rabdomyosarkomem, když jí bylo deset měsíců. Po chemoterapii a velké operaci, při které přišla o dělohu i vaječníky, nyní rodina spoléhá na biologickou léčbu.