PODNĚT K VYŠETŘOVÁNÍ 

Šťastný konec ještě může mít hořkou dohru. Případ šestiletého border teriéra Barta, který byl 16 dní zavalen v liščí noře ve Skalanech u Vyskeře, ze které se nakonec sám zázrakem vyhrabal, přebrala teď policie. „Zahájili jsme šetření na základě podnětu od jednoho občana, který se domnívá, že pes se do této situace dostal zaviněním majitelky. Čili, je zde podezření, že majitelka zanedbala svoji povinnost a kvůli tomu byl pes vystaven následným traumatickým zážitkům a byl ohrožen na životě,“ uvedl ředitel obvodního oddělení policie v Turnově Milan Drahoňovský. Protože byl podán oficiální podnět, musí se jím policie zabývat.

Border teriér Bart žije. Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory.
FOTO: Border teriér Bart žije! Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory

V lese bez vodítka

„Řeší se teď to, jak se pes vlastně do té nory dostal. Psi totiž nesmí pobíhat po lese bez vodítka, navíc to bylo v honební oblasti, kde jsou ještě přísnější pravidla. Podle zákona na ochranu zvířat se osoba, která neučiní opatření proti úniku zvířat, dopouští přestupku. Plus jsou tam další přestupky, ze kterých vyplývá, že ten, kdo chová nějaké zvíře ho musí chránit a nevystavovat ho nebezpečí,“ vysvětluje Drahoňovský.

V lese u části Obce Vyskeř - Skalany snaží hasiči a záchranáři již šestým dnem vyprostit psa, který uvízl v liščí noře mezi skalami.
Udělali jsme, co jsme mohli. Hasiči záchranu psa a lišky ve skalách ukončili

Selhala prý karabina


Majitelka Alžběta Hejduková přitom tvrdí, že Bárt na vodítku byl. „Měla jsem ho na takovém provizorním vodítku, co jsem si sama udělala. Rok s ním nebyl žádný problém, ale tentokrát nevydržela karabina. Tu lišku jsem neviděla, jen jsem si všimla, jak pes něco větří. A v momentě, kdy se asi liška rozběhla, tak vystartoval,“ řekla médiím Hejduková.

V lese u části Obce Vyskeř - Skalany snaží hasiči a záchranáři již šestým dnem vyprostit psa, který uvízl v liščí noře mezi skalami.
FOTO: Boj o život psa a lišky pokračuje. Vyhněte se místu závalu

Pokuta

Sankce jdou přitom do desítek tisíc korun, podle toho, o jaký přestupek se jedná. „Pokud policie vyhodnotí, že podezření na porušení zákona je oprávněné, bude to řešit náš správní orgán, v tomto případě odbor životního prostředí,“ řekl tajemník městského úřadu v Turnově Josef Šmiraus. Teoreticky je tak možné, že by majitelka dostala pokutu a hasiči by po ní mohli vyžadovat uhrazení části nákladů na záchrannou akci. Zatím po ní záchranáři nic nechtějí.