Starou Tatru před dvěma lety při obřích povodních v Lindavě převrátili na bok. Její nástupkyně, která předtím sloužila letištním hasičům v Ostravě-Mošnově, už bude mít během pár dnů ve Cvikově na Českolipsku také svou náhradu.Cvikov má auto, Jonsdorf zbrojnici

Na zásahy u požárů nebo k povodním, pokud by znovu přišly, teď budou cvikovští dobrovolní hasiči jezdit s fungl novou „cisternou" značky Scania. Je to výsledek přeshraničního projektu „Společně proti živlům", kterého se kromě Cvikova účastní také Jablonné v Podještědí, Osečná a na německé straně Jonsdorf.

„Po povodních v roce 2010 jsme připravili tento projekt a uspěli jsme se společnou žádostí o dotaci z Programu Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Saskem," uvedl místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla. Cvikov byl vedoucím partnerem v projektu.

Dotace z Cíle 3 pokryje devadesát procent všech nákladů. Cvikovští hasiči dostanou novou šestikolovou Scaniu, v Jablonném v Podještědí a Osečné budou mít nová čtyřkolová hasičská auta od Scanie a Jonsdorf se projektu účastnil s rekonstrukcí hasičské zbrojnice.

Devět kubíků na palubě

Cvikovská Scania by měla nahradit „letištní" Tatru, kterou Cvikov kupoval narychlo po povodních 2010. „Teď ji budeme prodávat," nastínil Jaroslav Švehla. Nová Scania, která pojme až devět kubíků vody, bude přednostně určená na zásahy u požárů nebo při povodních. „Součástí jejího vybavení je i raft," objasnil Jaroslav Švehla.

Druhým zásahovým autem ve Cvikově zůstane Renault Midlum, se kterým cvikovští dobrovolní hasiči vyrážejí především k dopravním nehodám. „Má totiž hydraulické zařízení s rozpínákem a nůžkami, takže je ideální při zásazích u nehod a do oblasti, kde zasahujeme spadá i sousední Svor, kde k dopravním nehodám dochází velmi často," vysvětlil cvikovský místostarosta.

Na nové hasičské stroje už ve Cvikově i v Jablonném netrpělivě čekají. Auta měla být na Českolipsku už v říjnu, ale švédská Scania dodala podvozky do Česka se zpožděním, takže skluz má i finální kompletace aut a hasičského vybavení, která probíhá už v Česku, ve Slatiňanech. „Podle dodavatele je reálným termínem 10. listopad," informoval starosta Jablonného v Podještědí Petr Sadílek. „ Po předání a zaškolení obsluhy představíme vozidlo veřejnosti."

Novinku mají i hasiči v Zákupech

Vozový park svých dobrovolných hasičů nedávno posílili také v Zákupech. „Nový Ford Tranzit slouží k přemísťování posádky. Do kabin cisterny se obvykle vejdou tři lidé, ale my potřebujeme přemísťovat celé družstvo," popsal zákupský starosta Radek Lípa. Město na zakoupení vozu získalo dotaci 300 tisíc korun z krajského Fondu požární ochrany.