Jakoby vzácný jeřáb popelavý stál na dosah ruky vedle vás a vy jste slyšeli každý jeho krok a zvuky, které vydává. A kromě jeřába ještě z druhé strany přilétne text, jenž unikátní druh ptáka představí a který byste jinak museli složitě lovit v příručce. Tak blízko, tak podrobně a všude okolo teď bude příroda v infocentru v Ralsku-Hradčanech.

Přírodu turistům představí nová multimediální infostanice. Vévodí jí obří vodorovná obrazovka, na stěnách okolo visí další tři velké 3D monitory. „Celý systém je naplněný obrázky a textem k jednotlivým tématům a na obrazovkách se pak odehrává děj. Expozice je navíc ozvučená, tím dostala další rozměr," popsal Radim Koutník z liberecké společnosti Art Vision, která projekt připravovala.

Unikátní přírodní infostanice je zajímavá také tím, že je to výsledek přeshraničního vzdělávacího projektu „Nové cesty pro ekologickou výchovu v Sasku a Česku". V něm se na české straně spojil provozovatel infocentra v Hradčanech, státní podnik Vojenské lesy a statky, se saskou správou CHKO Königsbrücker Heide a státním podnikem Sachsenforst, které také provozují infocentrum, v němž obdobná infostanice vyroste.

„Hradčany ještě nedávno bývaly jen málo známou součástí Ralska, kudy se jen projíždělo na cestě mezi Mimoní a Doksy a nikdo tu nezastavil. Díky našemu infocentru a modernímu vybavení, které má, se to ale mění," řekl v úterý při slavnostním otevření infostanice Jiří Janota, generální ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky.