Na oddělení centrálního příjmu, kde tablet bude uložený pro případ potřeby, jej ve středu přivezla zástupkyně Obecně prospěšné společnosti, Agentury pro neslyšící Lýdie Charousová.

Hlavní výhodou tabletu je možnost spojit se s on-line tlumočnicí. Ta je nepřetržitě na příjmu a prostřednictvím programu Skype, který je v zařízení nainstalovaný, může pacientovi například přetlumočit jeho zdravotní stav nebo diagnózu.

„Skype je jediný, který dokáže plynule přenášet pohyby lidského těla. Například v Liberci už takto úspěšně uskutečnili tři hovory. Tlumočnice mohou ale zprostředkovat i kontakt s rodinou," popsala Charousová.

Českolipská nemocnice, stejně jako jiné v České republice, dostala tablet díky projektu Bezbariérové nemocnice pro neslyšící, který organizuje Agentura pro neslyšící. Jejím cílem je ale vybavit tablety i úřady nebo policejní stanice.

Podle statistik je v České republice 40 tisíc sluchově handicapovaných, kteří ke komunikaci používají znakovou řeč. APPN - Agentura pro neslyšící provozuje od roku 2011 online a nepřetržitě tlumočnickou službu, která je založena na tlumočení do znakového jazyka „na dálku". Tlumočník se nachází na jiném místě než klient, takže je možné jeho tlumočení využít i z druhého konce republiky.

Podstatou je možnost přenosu znakového jazyka prostřednictvím webkamery a zároveň přenos mluvené řeči prostřednictvím běžného telefonu. Tímto způsobem lze tlumočit jednak osobní rozhovor neslyšícího například s lékařem či zaměstnavatelem, ale lze tlumočit i telefonický hovor či textový dokument. Dále je možné poslat slyšícímu i neslyšícímu člověku vzkaz, zprávu apod.