Německá spolková vláda doporučila, aby se pendleři prokazovali negativním testem, který není starší než 48 hodin. Sasko na rozdíl od Bavorska doporučení zmírnilo a stačí se nechat testovat dvakrát týdně.

Pro řadu lidí je nové nařízení komplikací při každodenním dojíždění. Specifickou kategorii pendlerů pak tvoří Češi, kteří žijí například v německé Žitavě a za prací dojíždí do Liberce. Jedním z nich je i Zdeněk Úlehla, který pracuje jako osvětlovač v Divadle F.X. Šaldy, kam odjíždí někdy i sedmkrát v týdnu. „Do Liberce jezdím většinou vlakem. Testovat se chodím do Hrádku nad Nisou, kam se dá objednat přes internet a probíhá to tam plynule a profesionálně. Výsledky mi dají na požádání bez problémů v němčině, pošlou SMS a během několika hodin přijde ještě e-mail o výsledku, opět na vyžádání v němčině, což potřebuji,“ řekl Úlehla.

Dodal, že termín na test se mu daří získat bez problémů. „Mám to v podstatě cestou do práce, akorát musím v Hrádku přerušit cestu, v mém případě to je při každém testu zdržení na 2 hodiny,“ vysvětlil. Kvůli předpokládanému zvýšení žádostí o test z řad pendlerů navýšil Liberecký kraj testovací kapacity.

Klavírní křídlo značky Petrof získala mezi velkou konkurencí Základní umělecká škola Jablonec nad Jizerou.
Jablonec nad Jizerou získal klavír, který odmítla Čína. Hrát na něj budou děti

„Posílili jsme testovací místa na tento i příští týden v Hrádku nad Nisou a v Petrovicích, což jsou dva hlavní hraniční přechody do ČR. Testovat se bude o víkendu, abychom mohli vyhovět pendlerům,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Podle něj se podařilo se Saskem vyjednat racionální řešení, což znamená, že německý stát sousedící s Libereckým krajem bude uznávat české antigenní testy.

Jako výhodu to bere i Robert Prade, který žije v Žitavě a dojíždí do Liberce, kde pracuje jako ředitel azylových domů. „Na testy jezdím do Hrádku nebo do Cvikova, kde je větší šance, že budou mít volný termín. V praxi to vypadá tak, že se v pondělí po práci nechám otestovat a pak na ten test může překročit hranice ještě v úterý a ve středu. Teoreticky tak stačí dva testy týdně,“ vysvětlil Deníku Prade, který se začátkem roku snažil nařízení o dvojím testování v týdnu zvrátit. V otevřeném dopise saské vládě, který podepsaly stovky lidí ze Žitavy a okolí, kritizoval navrhované nařízení jako diskriminační. Jako důležité považoval to, aby si státy navzájem testy uznávaly a pendlerům je proplácely. To se nakonec podařilo vyjednat.

„Mně nevadí testy, jde o to, aby testování bylo realizovatelné, tedy aby byly kapacity, a proplácené z pojištění nebo ze zdrojů vlád, což se zatím děje,“ uvedl Zdeněk Úlehla a dodal, že kontroly na hranicích probíhají průběžně. „Na nástupišti jsem policisty viděl kontrolovat situaci několikrát, občas projede policejní dodávka v době příjezdu vlaku a kontroluje situaci. Nepodceňoval bych je, myslím, že policie v Žitavě má situaci na nádraží pod kontrolou,“ popsal dění na vlakovém nádraží v Hrádku nad Nisou.

Šest let budou probíhat opravy a související omezení pro řidiče na průtahu horním centrem Liberce.
Průtah Libercem čeká rekonstrukce. Potrvá šest let

Podobnou zkušenost má i Robert Prade. „Kontrolovali mě zrovna minulý týden, razítko na testu ještě ani nezaschlo. Chtěli vidět pracovní smlouvu, povolení k pobytu a negativní test,“ vysvětlil Prade. Společně s Úlehlou se pak shodli na tom, že vlastně přesně nevědí, která z německých vyhlášek se na ně vztahuje. „Dva testy týdně jsou povinné pro dojíždějící z Česka do Saska. Na mě jako pendlera, který jezdí obráceně, se údajně vztahují mírnější omezení, ale nemám to potvrzené, ztrácím se v tom. Výjimky z karantény se stále mění a prováděcí vyhlášky jsou stále komplikovanější,“ zmínil Úlehla.

Jak dlouho budou nová opatření trvat, zatím není jasné. Předpokládá se, že dokud neklesnou v ČR čísla nově nakažených. Za velmi rizikovou zemi je v Německu považována ta, která má 200 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden. Česko přitom dosáhlo hodnoty 450.