Palety plné výkalů, okousané čokolády a sušenky. To vše se mělo podle zaměstnanců dít začátkem letošního roku za dveřmi prodejny JIP v České Lípě. V takovém prostředí dvě ze tří prodavaček odmítly pracovat. Celou kauzou se na jejich podnět zabývá potravinářská inspekce.

Podle tvrzení jedné z bývalých prodavaček v obchodě JIP na sídlišti Špičák se rozhodlo vedení koncem minulého roku udělat z klasických potravin takzvanou zlevněnku, kde se mají prodávat věci po uplynutí doby záruky.

Už tenkrát se prodavačky obávaly, aby jim nezačalo chodit nějak poškozené zboží. „Moc se nám do toho nechtělo, ale to jsme ještě netušily, co nám budou navážet za zboží," uvádí jedna z prodavaček Eliška K., která si nepřála uvést celé jméno, redakce jej však zná.

Zboží bylo podle ní naváženo z celé republiky a některý sortiment měl konec záruky před rokem. To by ještě nebylo to nejhorší. Z palet, které připutovaly do českolipských potravin, vylétali údajně moli, v jiné se zase našlo myší hnízdo. Podle fotografií, které má redakce k dispozici, bylo na paletách spousty exkrementů od hlodavců, kteří si evidentně na zboží pochutnali.

„Zboží jsme měly omýt a připravit do prodeje. Když jsme to odmítaly a hnusilo se nám to, bylo nám řečeno, ať použijeme rukavice. Po několika stížnostech nám bylo z vedení sděleno, že pokud se nám tyto způsoby nelíbí, můžeme odejít," uvádí prodavačka. Celý konflikt vyvrcholil, když jedné ze zaměstnankyň vyskočil do obličeje potkan.

Na čokoládě si pochutnaly myši.

Toto vše vedoucí prodejny považuje za pomluvu a nechce se k tomu vyjadřovat. „Nebudu se a nemůžu se ani vyjadřovat bez vedení firmy. Každopádně se jedná o pomluvu a je to celé překroucené," uvádí Lenka Braunová, oblastní inspektor prodejny JIP Česká Lípa.

Potraviny v České Lípě navštívila na základě stížnosti bývalých prodavaček Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Inspektoři se do prodejny však dostali až na několikátý pokus. Potraviny jsou totiž od 27. ledna uzavřeny z důvodů přestavby.

„Inspektoři se do prodejny nejdříve nemohli dostat z důvodů omezení provozu. Podotýkám, že provozovatel není povinen v době přerušení provozu inspektory do prodejny pustit," informuje Pavel Kopřiva, mluvčí státní potravinářské inspekce.

Kontrola v prodejně nezjistila pochybení „V tu chvíli, kdy my jsme se do prodejny dostali, nebylo zjištěno pochybení, které by mělo vést k zahájení správního řízení. Nicméně vzhledem k tomu, že tam byly podezřelé okolnosti, tak se dá konstatovat asi tolik, že v blízké budoucnosti se bude kontrola brzy opakovat," dodává Kopřiva. Inspekce zjistila, že v prodejně před kontrolami několikrát zasahovala deratizační firma.

Z hrozného zápachu a přítomnosti krys a potkanů mají obě dvě prodavačky zdravotní problémy. Jedna z nich má ekzém přes půl těla, praktická lékařka jí vystavila pracovní neschopnost a doporučení navštívit kožního lékaře. Druhá žena má ekzém na rukou a krku, obě dvě se proto chystají navštívit specialistu.