Podle svědků mladší muž seděl na lavičce a jedl kebab. Buď mu tak chutnal, anebo byl muž hladový, v každém případě hltal, až mu kusy jídla padaly na zem. Kolem procházel bezmála osmdesátiletý muž, jemuž se nelíbilo, jaký jedlík kolem sebe dělá binec. Proto ho oslovil a napomenul.

„Mladší se rozčílil, padla ostřejší slova a výzva k bitce. Senior výzvu přijal bez zaváhání a pak už příhoda nabrala na obrátkách. Starší muž totiž rozhodně nebyl bezmocný senior, ale bývalý judista, který nic ze svého umění nezapomněl,“ uvedla mluvčí českolipské Městské policie Eva Vlastníková.

Bitku uviděl strážník, který v tu dobu byl v ulici Jindřicha z Lipé. Rozlícené muže od sebe oddělil, mladšího usadil na lavičku. Ten, když trošku vychladl, se jen udiveně zeptal: „Kde vzal takovou sílu?“ Převaha zkušeností byla znát i po konfliktu.

Starší muž ve finále s nadhledem vytáhl padesátikorunu a dal ji svému soupeři, aby si mohl dokoupit jídlo, které skončilo na chodníku. Od strážníků pak každý dostal pokutu za hrubé jednání vůči jiné osobě.