Léta plánovaná výstavba průmyslové zóny ve Cvikově naráží na odpor jak místních obyvatel, kteří žijí v blízkosti plánované výstavby, tak i ochránců přírody.
CHKO Lužické hory sice připouští, že podle územního plánu je možné na určených pozemcích průmyslové haly postavit, ale určitě ne v takové podobě, v jaké je v současné době investoři i město plánují.
„Stavby dvou průmyslových hal, tak jak je investoři a Město Cvikov plánují nelze ve stávající podobě povolit z důvodu ochrany přírody a krajinného rázu. Dle územního plánu jsou dotčené pozemky vedené jako smíšené neobytné území, kde je podmíněně přípustná průmyslová výroba, což ovšem na této lokalitě neznamená že se celé území zabetonuje a postaví na něm haly, každá o rozloze přes půl hektaru,“ říká vedoucí správy CHKO Lužické hory Tomáš Besta.
„Jedna ze dvou plánovaných hal by podle plánu měla navíc vyrůst ve třetí zóně CHKO Lužické hory,“ dodává s tím, že při povolování staveb je nutné hodnotit jejich dopad na přírodní prostředí a krajinný ráz.
Vedení města je však s tímto tvrzením nespokojené a nemůže se s ním smířit ani starosta města Ivo Čeřovský. „Podle našeho názoru, i názoru pracovníků z odboru územního plánování Krajského úřadu, je plánovaná výstavba v souladu s platným územním plánem a CHKO Lužické hory svým jednáním překračuje své pravomoci,“ sdělil starosta.
„Vzhledem ke zvýšení zaměstnanosti ve městě i jeho okolí je výstavba výrobních závodů velmi důležitá a nyní proto zvažujeme další kroky, které v této věci podnikneme.“
Argument o zvýšení zaměstnanosti však vyvrací obyvatel přilehlého domu Jiří Walter, který se stejně jako všichni jeho sousedi podepsal pod petici proti plánované výstavbě.
„Průmyslová zóna nepřinese určitě tolik volných pracovních míst, které město slibuje. Jedna ze společností nyní provozuje svůj podnik v Novém Boru a odtamtud se sem chce pouze přestěhovat i se stávajícími zaměstnanci,“ argumentuje Jiří Walter.
Také on byl jedním ze zastupitelů, kteří v roce 2003 schválili územní plán, podle něhož je možné výrobní haly postavit.
„O průmyslové zóně při schvalování plánu nebyla vůbec řeč. Kdyby to tak bylo, nenazvali bychom tyto pozemky smíšeným neobytným územím ale přímo územím pro průmyslovou výrobu. Počítali jsme s tím, že tu budou malé řemeslné dílny, supermarket nebo jiné objekty občanské vybavenosti. Nyní nám ale město říká, že budeme mít pár metrů od domu výrobní haly a příjezdovou cestu pro kamiony. S tím se rozhodně nemůžeme smířit a budeme proti výstavbě i nadále bojovat,“ říká rozezleně na závěr.