Okolí Průrvy Ploučnice, unikátní přírodní památky v Novinách pod Ralskem, bude v úterý a ve středu tento týden úplně uzavřené. Dokonce i na nedaleké silnici bude povolený průjezd jen se sníženou rychlostí 30 kilometrů za hodinu. Důvod: po oba dva dny tu budou natáčet filmaři.

Na Českolipsko se s nimi opět vracejí pohádky. Filmový štáb totiž bude pro Českou televizi natáčet pohádku Princezna a písař.

Autor z Vyprávěj

Za její přípravou stojí známé tváře. Scénář pohádky napsal Rudolf Merkner, mimo jiné autor seriálu Vyprávěj, který se také podílel na scénářích pro Rafťáky a Bobule. Režisérem Princezny a písaře je Karel Janák, jenž v Česku proslul jako režisér filmů pro mládež, např. Snowboarďáci, Rafťáci nebo Rock podvraťáků.

Na titulní roli princezny vypisovala Česká televize konkurz. „Hledáme pro představitelku hlavní role Princezny Amálky štíhlou pohlednou dívku ve věku 17 až 26 let z ČR, vysokou do 170 cm,“ anoncovala zkraje roku ČT.

Průrva Ploučnice tak bude další skalní památkou, která na Českolipsko přilákala filmaře. Lucifer i celé peklo se šlehajícími kameny obsadily už v 80. letech Pusté kostely ve Svitavě na Cvikovsku pro natáčení pohádky S čerty nejsou žerty. „Úkol je jasný! Přinést do pekla Dorotu Máchalovou, nebo se nevracet!“ hřímal právě na Českolipsku Lucifer Karel Heřmánek. „Kdo se hlásí dobrovolně?“

V Pustých kostelech, které se v poslední době proslavily spíše jako motorkářská jeskyně Pekelné doly, se natáčel také dětský dobrodružný film Maharal.

Jiná přírodní památka přilákala na Českolipsko i autory nejslavnější domácí filmové pohádky, Pyšné princezny. Země krále Miroslava vyrostla v okolí Panské skály na Práchni u Kamenického Šenova. Později se Panská skála objevila také v pohádce O Janovi a jeho podivuhodném příteli.

Filmaře zaujala také netopýří jeskyně na úpatí Skalického vrchu ve Skalici u České Lípy. Jeskyni proslavily pohádky Z pekla štěstí nebo Peklo s princeznou.

Mnichovská průrva u Novozámeckého rybníka v Zahrádkách si zase zahrála v Nesmrtelné tetě, když tu Libuše Šafránková jako Štěstí oživovala Matěje, kterého hodili pomocníci Závisti do jezera. V oboře Vřísek u Holan natáčel Zdeněk Troška některé záběry do pohádky O princezně Jasněnce a létajícím Ševci.

V pohádkách si zahrály i místní hrady a zámky. Na Lemberku se upisovaly duše ďáblu v pohádce Čert ví proč a princ Tomáš Klus se odtud vydával v přestrojení za kuchtíka v pohádce Tajemství staré bambitky. Na Housce si zahrála princeznu Klára Issová v pohádce O kouzelné krajce.