Oči jestřába, síla medvěda, mrštnost lasičky nebo paměť slona. Žádné z těchto zvířecích schopností nezaujaly děti na Českolipsku tolik jako právě chytrost lišky. Ukázal to unikátní průzkum Českého statistického úřadu nazvaný „Minisčítání 2012", do kterého se zapojily děti z celého Česka, včetně školáků z Českolipska.

Výsledky za region jsou pozoruhodné. „Předpokládáme, že Minisčítání přinese spoustu zajímavých a překvapivých informací. Projekt má žákům a studentům přiblížit princip sběru, zpracování a využití statistických dat," vzkázali čeští statistici. Na Českolipsku se speciálního průzkumu účastnily děti od 9 do 15 let, nejvíc bylo těch jedenáctiletých a čtrnáctiletých.

Na opuštěný ostrov s rodinou

Ze zvířecích schopností volily děti z Českolipska chytrost lišky, ale kde se narodili jejich rodiče vědělo jen 57.5% dotázaných. Děti z Českolipska jsou v tomto nejhorší v celém kraji. Například na Semilsku zná rodiště své matky a otce hned 72,9% dětí.

Zajímavé výsledky přinesla také dotazníková otázka Přežití na pustém ostrově. Děti si mohly s sebou vzít například mobil, nůž, lano nebo tašku jídla, ale na Českolipsku jednoznačně zvítězila možnost „vzít si někoho z rodiny", kterou volilo 23,3% dětí. Na druhém místě skončila varianta vzít si kamaráda nebo kamarádku, které dalo hlas 21,9% dětí z Českolipska. Pro srovnání: mobil dostal jen 5,5% hlasů, sirky 4,1% a nafukovací člun 6,8%.

Někoho také možná překvapí, že pětina dětí z Českolipska vůbec nehraje počítačové hry. Ti, kteří hrají, upřednostňují hry pro jednoho hráče (38,9% dětí), dalších 27% dětí rádo hraje hry, kde se přes internet může připojit více hráčů.

Ekolog

Ze zásady třídí na Českolipsku více než dvě třetiny dětí 67,1%. Odpad netřídí přibližně 23% dotázaných.
Pro srovnání: Na Liberecku třídí jen 50,7% dětí!

Čtenář

Příběhy mají děti na Českolipsku nejraději formou filmů (60,3%), dalších 26% dá ale také přednost knize.
Pro srovnání: Na Mostecku čte knihy jen 17%!

Jedlík

Svačinu ve škole dělá dětem z našeho regionu nejčastěji máma (60,3%), kupuje si ji 26% školáků.
Pro srovnání: V Jablonci má domácí sváču 87% dětí

Kámoš

Kamarádi jsou pro děti z Českolipska druhým nejčastějším zdrojem (19,2%) rad o sexu, hned za internetem.
Pro srovnání: Na Liberecku čerpá od kamarádů 28,2%.

Chovatel

Alespoň jedno domácí zvíře má v regionu 20% dětí. O něco víc dětí (21,1%) má dokonce pět a více zvířat.
Pro srovnání: Na Jablonecku má 5 zvířat jen 11%.

Školáci si také zřejmě nemusí nijak stěžovat na finanční situaci. Pravidelné kapesné přiznalo 43,8% dětí a dalších 30,1% školáků z regionu uvedlo, že peníze od rodičů dostává pouze za odměnu.

Zatímco u školáků v Liberci jsou nejčastějším zdrojem informací o sexu kamarádi, na Českolipsku kamarády (19,2%) přebíjí internet (24,4%) a stejné míry s kamarády dosahují také rodiče (19,2%). V žádném jiném okrese Libereckého kraje nehrají rodiče tak velkou a naopak kamarádi tak malou roli v případě informací o sexu jako na Českolipsku. Například na Semilsku spoléhá na kamarády 36,2% dětí, zatímco na rodiče jen 11,6%.

Plné dvě třetiny dětí (67,1%) z České Lípy nebo jejího okolí jednoznačně uvedlo, že doma ze zásady třídí odpady. Lépe už je na tom jen Jablonecko, kde stejně odpovědělo 67,7% dětí. Naproti tomu na Liberecku třídí jen polovina rodin školáků.