Většinou spokojenost vládne na českolipských základních školách po nedávném zápisu dětí do prvních tříd. Budoucích školáků přibývá a o žáky tak nebude téměř nikde nouze.
„Zápis jsme měli velice úspěšný po všech stránkách, a to i co se týká počtu dětí. Přišlo k nám přes padesát dětí, přibližně jich bylo o pět více než v minulém roce. Do konečného počtu prvňáčků se ale samozřejmě promítnou odklady povinné docházky,“ řekl Deníku Tomáš Policer, zástupce ředitele Základní školy A. Sovy v České Lípě. Škola na sídlišti Slovanka od září otevře dva první ročníky s přibližně dvaceti žáky v každé z nich.
O dvě první třídy více zaplní děti na největší českolipské základní škole 28. října na sídlišti Špičák, kam k zápisu přišlo 106 žáků. „Rodiče patnácti z nich si požádali o odklad školní docházky, ale 13 chce nastoupit do přípravného ročníku, což znamená, že jednu třídu přípravky máme naplněnou,“ prozrazuje ředitel ZŠ 28. října Libor Šmejda.
I na této škole se ale konečný počet prvňáků bude měnit. Podle ředitele budou průběžně pokračovat dodatečné zápisy dětí, které se nedostavilykvůli nemoci či těch, kteří se na sídliště Špičák přistěhují. „Celkový počet prvňáčků za poslední roky mírně roste, k zápisu vždy dorazí kolem stovky dětí,“ dodává Libor Šmejda.
Cvikovská škola B. Hynka, která je jedinou základní školou ve městě, pořádala zápis ve dvou dnech. Do lavic by zde v září mělo usednout zatím 35 dětí. „Trochu nás mrzí, že pět dětí chce začít chodit do školy v Novém Boru, tři z nich dokonce z naší MŠ Lindava, kterou držíme při životě jen za cenu žádostí o výjimky z počtu,“ podotýká ředitel cvikovské školy Petr Jonáš.