Nástup do školy intenzivně prožívají nejen budoucí prvňáčci, ale také jejich rodiče. Řada dětí dostane svou první aktovku už k Vánocům, ale to zdaleka není jediné, co budou pro začátek své školní kariéry potřebovat.
„Aktovku už mám od Vánoc, ale teď s maminkou kupujeme hlavně barvy, štětce a taky sešity,“ sdělila Kačenka Jurčáková, která půjde v září do první třídy a její maminka dodala: „Zatím jsme nakoupili věci tak za dva tisíce korun, ale určitě to bude ještě dražší.“
Nezanedbatelnou částku spotřebuje především kvalitní taška do školy, která by měla odpovídat výšce a tělesným dispozicím dítěte. Na trhu se dnes objevují nejrůznější módní tašky do školy, ale ta pravá by měla mít především výztuhu v zádové části. Ta pomáhá ke správnému držení těla při nošení tašky a zamezuje tak poškození dětské páteře, která je v průběhu vývoje velmi citlivá na jednostranné zatížení.
„Malé děti by rozhodně neměly nosit tašky na jedno rameno. Jednostranné zatížení páteře vede k nevratnému poškození jejího tvaru a pozdějším zdravotním problémům,“ uvedl jeden z českolipských ortopedů. Kvalitní tašky se dají pořídit zhruba v cenové relaci kolem tisíce korun a investice do kvality by měla být hlavním kritériem při její koupi.
K dalším položkám, které nejen prvňáčci potřebují je penál. „Plně vybavený penál jsme koupili asi za 250 korun, ale v prodejně, kde jsme jej pořídili měli i dražší penály s nejrůznějšími vychytávkami,“ podělila se o své zkušenosti s nákupem školních potřeb Jaroslava Zajíčková.
Nelze opomenout ani přezůvky, věci na tělocvik, vodovky, pastelky a samozřejmě také sešity. Někteří rodiče využívají při koupi sešitů možnost pořídit je hromadně prostřednictvím třídních fondů. Tuto praxi, která funguje na základních školách nepřímo potvrzuje i ředitel ZŠ Špičák Libor Šmejda.
„Rodiče se dohodnou s třídním učitelem a ten jako fyzická osoba hromadně objedná především pracovní sešity, které používáme při výuce matematiky, češtiny, nebo cizích jazyků. Jde především o dohodu mezi rodiči a třídním učitelem.“
Řada rodičů se také shoduje v tom, že pořizovat vybavení školáka, který už je ve vyšší třídě je méně finančně náročné, než pořizovat vybavení pro prvňáčka. „Když dcera začala chodit do školy, bylo to pro nás finančně náročnější než teď, když půjde do šesté třídy,“ zmínila se Marcela Shánělová ze Skalky a dodala, že ceny se lišily především v množství zakoupených školních pomůcek.
Prázdniny už se přehouply přes svou polovinu a obchodníci už nabízejí řadu potřeb pro školáky a nebo i speciální slevy při nákupu většího počtu věcí. Zvýšený zájem zažívají také knihkupectví. Tam míří především ti, kteří mají speciální požadavky na zakoupení učebnic, ale to už se většinou jedná o středoškoláky.

Další zprávy z českolipského regionu