Obcí, která se může pyšnit tou úplně nejstarší zmínkou, jsou na Českolipsku Kravaře. Listinou s onou zmínkou je smlouva, na základě které tehdejší država syna mělnického probošta Juraty mezi lety 1175 a 1178 přechází do vlastnictví premonstrátského řádu. Kravaře pak podle českolipského historika Ladislava Smejkala sloužily k obživě doksanským jeptiškám, vše pod dohledem mateřského strahovského kláštera.

Nejmladším sídlem na okrese je naopak Vesnička, dnes součást Prysku, která vznikla mezi lety 1822 a 1826, kdy byla postavena císařská silnice vedoucí z České Kamenice do Nového Boru. „V téže době byla na pryské silnici na Füllerových pozemcích, patřících k Horní Kamenici, postaveno několik domů, pro které se začalo užívat jméno Füllerdörfel (Vesnička),“ uvádí historik Martin Krška s tím, že obec je poprvé doložena v roce 1835.

Je zajímavé sledovat, jak v průběhu let záznamy přibývají a odkud pocházejí. V nejstarších dobách se nejčastěji jedná o smlouvy nebo soupisy majetku. První větší „dávkou“ je v roce 1352 „seznam farních obcí pod děkanátem v České Lípě“, kde je poprvé prokazatelně zmíněných hned 12 sídel.

42. Lesnický den na Skelné huti v Ralsku přilákal na 10 000 lidí. Proběhlo i MČR v práci s motorovou pilou.
FOTO: Lesnický den. Dřevorubcům v Ralsku vévodil Slovák

Do konce středověku byly poprvé zmíněny dvě třetiny ze všech dosavadních obcí, a to včetně těch následně pohlcených většími sousedy.

Mezi nimi ale chybí ty, které do dnešních dnů zanikly. Jedná se například o čtyři desítky samot a malých vesnic vybydlených po vzniku vojenského prostoru Ralsko. Mezi nejstarší patří Křída uváděná už mezi lety 1356 a 1360. Během posledního sčítání lidu v roce 1921 bylo 28 domů obývaných 127 obyvateli. Dnes už je na místě jen pár terénních prohlubní a pozůstatky základů.

Namísto rozpínající se armády straší dnešní venkov spíše úbytek obyvatel. Zatímco dříve stačilo mít v okolí dobrou půdu, kostel a klid na práci, dnešní vesničané jsou náročnější. „Proto máme koupaliště, infocentrum, posilovnu, školu, školku. Musíme si mladé lidi předcházet, aby v Kravařích zůstávali,“ připomíná starosta obce s nejstarší zmínkou Vít Vomáčka. Podle něj by měla být nejstarším památkám věnována i náležitá pozornost a ukazuje na největší historickou roubenou chalupu v Česku Víseckou rychtu.

Šámalova chata. Ilustrační fotografie.
„Šámalku“ opravy nezavřou. Na oblíbenou chatu v Jizerkách nastoupili řemeslníci

KDYŽ JE SLÁVA

Nejstarší zmínky jsou často důvodem k tomu, aby se pěkné kulaté nebo půlkulaté výročí oslavilo. Během loňského roku probíhaly oslavy 680 let České Lípy, které letos vyvrcholily vydáním unikátní obsáhlé knihy za bezmála 2000 korun. Dílo informuje zájemce prakticky o všem, co by se k městu a jeho historii či třeba geologii a zdejší přírodě dalo napsat.

Před pár týdny proběhly oslavy 700 let od první zmínky o Sloupu v Čechách, spojené s uložením časové schránky do kopule nově opravené střechy místní kaple. Na nadcházející sobotu pak chystají pouť a oslavy 745. výročí v Horní Polici.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř