„Nezapomeneme." Jasný vzkaz i známá tvář dětské filmové hvězdy Tomáše Holého zdobí unikátní pomník z černé žuly, který v pondělí "vyrostl" mezi Polevskem a Kytlicí, v místě hercova tragického úmrtí před pětadvaceti lety.

Podle vlastního návrhu a na své náklady jej nechal vyrobit podnikatel Hynek Charous z Brna. Velký milovník filmů s Tomášem Holým v hlavní roli to cítil jako svou morální povinnost.

„Měl jsem toho kluka strašně moc rád. Jel jsem se tam z pietních důvodů podívat, a když jsem viděl ten ubohý křížek, kde nebylo vidět ani jméno, hnulo se to ve mně a okamžitě jsem měl jasno, že tam musí něco vzniknout," vysvětlil Deníku brněnský podnikatel. „Je mi strašně líto, že takovýhle člověk není mezi námi, chtěl jsem mu vzdát hold," dodal.

Iniciativu čtyřiačtyřicetiletého muže na Polevsku vřele vítají. „Jsme za to velmi rádi, jde o krásný žulový pomníček," uvedla Martina Rašínová, starostka obce Polevsko. Úkolem obce bylo během pár měsíců především získat příslušná povolení.

Kladná stanoviska dorazila od policie, odboru dopravy Městského úřadu v Novém Boru, vskutku prazvláštní poté od Krajské správy silnic. Podle vyjádření tamních úředníků může totiž pomníček u silnice III. třídy stát pouze tři roky. „Příliš tomu nerozumíme, proč vydali takové povolení. Přeci ho nemůžeme nechat za tři roky zbourat," uvažovala starostka Polevska.

Ani brněnského podnikatele neminulo shánění povolení, v jeho případě šlo ale o milou povinnost, na jehož konci byl děkovný e-mail od hercova otce. „Nechtěl jsem nic podnikat bez jeho svolení," vypráví muž, který nelenil shánět správný kontakt dokonce několik dní.

„Volal jsem do České televize, doptal jsem se na režiséra medailonku o Tomáši Holém, který přislíbil kontakt na jeho otce, ten se mi poté sám ozval a osobně jsme se sešli, asi hodinu jsme si o Tomášovi povídali, můj nápad se mu líbil," popisuje Charous.

Fanoušek Holého si prý nejraději připomíná nejznámější hercovy filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny i Šumavské trilogie. „Vím, že ještě natočil Annu proletářku, Setkání v červenci, samozřejmě mám rád všechny jeho filmy. Ten člověk mě fascinuje už jen tím, jaký byl, a na takové lidi by se nemělo zapomínat," zdůraznil.

Tomáš Holý tragicky zemřel 8. března 1990 při autonehodě v nedožitých dvaadvaceti letech. Na silnici mezi Polevskem a Kytlicí Holý narazil do stromu, utrpěl těžká vnitřní zranění, kterým o pár desítek minut později na tehdejší poliklinice v Novém Boru podlehl.