Psalo se před deseti lety 24. 1. 2003

Armádní pyrotechnici našli v bývalém vojenském prostoru Ralsko téměř 124 tisíc kusů munice nejrůznějšího druhu. Prohledali 721 budov a 8797 hektarů pozemků. Prostor, kde kdysi sídlila sovětská armáda prohledávají vojáci už od roku 1993. Našli tu také těžké zbraně, dokonce i tanky a kanóny a také několik tisíc nábojů s reaktivním raketovým pohonem. Pyrotechnici v Ralsku objevili také ženijní munici a ruční granáty.

V plánu je přitom ještě vyčištění dalšího území o rozloze přibližně 3500 hektarů.„Pyrotechnici jen na pěti procentech nevyčištěného území našli přes 10 tisíc kusů munice," píše ČTK. Místa s ornou půdou musejí čistit až do půlmetrové hloubky, lesní porosty asanují do třiceticentimetrové hloubky a ostatní plochy do deseti centimetrů.

Někdejší vojenský prostor Ralsko užívala sovětská armáda v letech 1968 až 1990. Území má rozlohu 250 kilometrů čtverečních.

2012

Za téměř dvacet let se zlikvidovalo víc než pět tisíc protiraketových střel, 13 tisíc ženijní munice, 500 letadlových pum, desítky tisíc dělostřeleckých granátů a střel do leteckých kulometů a tisíce dalších druhů munice.

Hledání stále pokračuje. V lokalitě pracují pyrotechnici Vojenských lesů a statků ČR. „Čištění prostoru od munice potrvá ještě několik let. Dá se říci, že neuplyne den, aby pyrotechnici něco nenašli," říká Jiří Janota, ředitel VLS.