Starostové měst a obcí Českolipska mají výhrady k péči o zatoulané psy v útulku v Dobranově. Uvažují proto o vybudování vlastního zařízení, na jehož provozu by se společně finančně podíleli.

„Vyskytly se tam problémy lidé si na útulek často stěžují, a tak varianta společného útulku je ve hře. Myslím si, že by se na ní mělo určitě dál pracovat, v této záležitosti budeme dále jednat," řekl Deníku například starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. Stejně hovořil už před časem také starosta města Cvikova Jaroslav Švehla.

Stojí to peníze

Nový útulek by mohl vzniknout přímo v České Lípě. Pro jediné zařízení tohoto typu v Dobranově by to pak zřejmě znamenalo likvidaci. Z toho ale jeho majitel Jan Vávra strach nemá. „Zbývají mi dva roky do důchodu, městům a obcím v žádném případě nebudu bránit, naopak jim mohu pomoci, pokud budou mít zájem. Města a obce si ale musí uvědomit, že za takové peníze, které mi poskytují, to v žádném případě nebude fungovat," vzkázal Vávra.

Téma útulku starostové otevřeli na společném setkání v minulém týdnu. Z něj vyplynulo, že patronem projektu má být město Česká Lípa.

„Narodilo se to v diskusi. Starostové vyslovili přání, abychom se tím zabývali. Do půl roku přijdeme s představou, jak by to mohlo nebo nemohlo být a o ní se pak starosty budeme bavit, ale pořád není nikde řečeno, že Lípa se potom takhle rozhodne," upozornila starostka města Česká Lípa Romana Žatecká.

Vizi společného útulku českolipská starostka neodmítá, nicméně za primární záležitost nyní považuje výstavbu záchytných kotců, na kterých se v Lípě pracuje a které mají začít fungovat už od příštího roku.

„To je teď naše strategie a tlak na pana Vávru, aby zlepšil poskytovanou službu pro město Česká Lípa," doplnila českolipská starostka. Útulek v Dobranově je na Českolipsku horké téma. Kvalitu péče o zatoulané psy řeší nejen radnice, ale i desítky lidí. Někteří z nich dokonce neváhali podat oficiální stížnosti.

Podle majitele dobranovského útulku za nimi stojí konkurence, která jej chce zlikvidovat. „Je to cílená kampaň," komentoval už dříve Vávra. Mezi lidmi na Českolipsku se pak například říká, že se v Dobranově psi záhadně ztrácejí, nejsou udržovaní v čistotě nebo k nim chybí patřičná dokumentace.

Jedenáct českolipských měst platí útulku v Dobranově za ustájení odchycených zatoulaných psů dohromady až milion korun ročně. Poté, co Česká Lípa nedávno upravila systém platby, zůstává jediným městem, které platí za psy paušálně, Nový Bor.